Навіть якщо підібрати сорти різного терміну дозрівання, ласувати ягодами вийде всього 2-3 місяці, тому рано чи пізно кожен виноградар замислюється про те, щоб зберегти свіжі грона якомога довше. Віктор Семенюк з Мурованокуриловецького району ласує свіжими ягодами до Водохреща!

-Найпопулярніший сорт для зберігання — Молдова. Він може лежати до 5 місяців! Це дуже хороший показник. Кажуть, що це тому, що цей сорт накопичує рекордну кількість кальцію. Чим пізніше закладаються грона на зберігання, тим довше вони пролежать.

Якщо вам з регіоном не пощастило, доведеться підбирати асортимент самостійно, – каже Віктор Семенюк. – Орієнтиром служать товста шкірка, щільний м’якуш, нещільне гроно. Темні сорти зберігаються краще світлих. До заморозків я обірвав грона Молдови. Після того врізав трохи лози і підвішав у погребі на дротах. Там і зберігався мій виноград. Температура до 0 градусів, морозу у погребі не було. А вже на різдвяні свята провів дегустацію і ягоди просто супер! А все це запили ще й домашнім молодим вином!

Для наших читачів виноградар Віктор Семенюк поділився деякими секретами вдалої посадки.

– Перше, не потрібно поспішати і висаджувати в холодну землю. Так, рослина жити буде, але всі сили витрачатиме на виживання. Тому краще почекати, щоб кущ перебував в стані спокою в природніх умовах з нетравмованою кореневою системою. Висаджувати коли достатньо прогріється земля і настануть сприятливі умови для доброго старту. Якщо вже таки висадили, то потрібно нагорнути кучу землі, щоб заховати бруньки від температурних перепадів і з настанням постійного тепла, розгорнути і зробити лунку глибиною 10-15 см, щоб сонце краще прогрівало навколокореневу землю.Кілька років тому в мене купили саджанці Преображенія весною люди з Долинян, коли брунька вже виросла до 2 см. Я попередив, що вже пізно і відповідальності за успішну посадку на себе не брав. Але яке було моє здивування, коли побачив на фото на наступний рік гроно більше 1,5 кг. Якщо вони мене читають, то прошу розповісти про цей випадок!

Висаджується виноград на глибину 60-80 см, щоб верхня брунька, що піде в ріст знаходилася на рівні 10-15 см нижче рівня поверхні. Це полегшить формуванню багаторукавного веєру. Яму слід удобрити перегноєм, грунт має бути сипучий, бажано перемішаний з крупнозернистим піском чи щебенем. Корінь потребує умов для “дихання”. Добре полити, бажано дощовою водою! Поливання проводити під корінь при потребі кожні 7-10 днів, але не зловживати вологою. Для росту, як правило, залишають 2 бруньки, решту видаляють. Саме ці бруньки стануть в майбутньому основою для рукавів.

Віталіна Володимирова