В Україні триває кампанія декларування громадянами доходів, одержаних у 2020-му році.

– Загалом у минулому році більше 22 тис. вінничан подали до податкових органів Вінниччини декларації про майновий стан і доходи. Розмір задекларованих ними доходів перевищив 2 млрд 129 млн грн. До сплати – 48 млн 778 тис. грн податку та 8 млн 736 тис. грн військового збору, – повідомив Микола Суржиков, начальник ГУ ДПС у Вінницькій області, на брифінгу 19 січня.

– 8 тис. вінничан скористались податковою знижкою, з бюджету їм повернули18 млн 093 тис. грн. Якщо ви займались репетиторством, здавали в оренду житло, продали авто, маєте прощений банком борг тощо – задекларуйте отримані доходи. Термін подання декларації — до 30 квітня 2021 року.

Микола Суржиков

– Як можна подати  декларацію про майновий стан і доходи?

– По-перше, відвідати податкову інспекцію за місцем своєї податкової адреси, – пояснив Ігор Зоря, начальник управління податків і зборів обласного ГУ ДПС. – По-друге, надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення. Причому не пізніше, ніж за п’ять днів до закінчення строку подання декларації. По-третє, подати дані через „Електронний кабінет платника податків” на вебпорталі ДПС України. Але врахуйте вимоги щодо електронного документообігу та електронного цифрового підпису (ЕЦП).

– Де людям дізнатись про точний розмір доходів, отриманих минулого року?

– Після 9 лютого у податкових органах будуть повні звіти про роботу підприємств області за 2020 рік. Отже, довідку можна отримати у центрах обслуговування платників, у Прозорих офісах, – відзначила Яна Гаврилюк, начальник управління електронних сервісів обласного ГУ ДПС. –  Для отримання консультацій податкового законодавства телефонуйте у Центри обслуговування платників (за місцем реєстрації) та в Інформаційно-довідковий департамент: 0-800-501-007 безкоштовно зі стаціонарних телефонів з 8.00 до 20.00, крім суботи та неділі. Сайт: https://vin.tax.gov.ua/. У період протиепідемічних заходів налагоджені чергування податківців у вихідні і святкові дні.