– На спецлінію «102» надійшло повідомлення від бригади лікарів про те, що вони потребують допомоги поліцейських під час обслуговування виклику по вулиці Бучми. За словами медиків, під час спілкування з літньою господаркою будинку, до якої вони прибули на виклик, жінка поскаржилась на агресивну поведінку 58-річного сина. Почувши це, розлючений чоловік почав погрожувати медичним працівникам застосуванням фізичної сили, — повідомили у пресслужбі обласної поліції. — Лікарі вийшли на вулицю чекати поліцейських.

Екіпаж поліції, під’їжджаючи за вказаною адресою, побачив, що з будинку вибіг чоловік та кинувся навтьоки. Його затримали. А вже у будинку побачили мертвою літню господарку. Поруч лежала сокира. Затриманий свої дії пояснити не зміг. У межах розпочатого кримінального провадження чоловікові призначать судово-психіатричну експертизу. За такий злочин передбачено до 15 років позбавлення волі. Син-вбивця знаходиться в ізоляторі тимчасового тримання.

Як вдалось дізнатись нашому журналісту, підозрюваний мав змалечку епілептичну хворобу. А досвідчений психіатр так коментує ситуацію:

– Якби у цій ситуації з чоловіком поспілкувався лікар-психіатр чи приїхала бригада з психлікарні, трагедії можна було уникнути! А звичайні медичні працівники злякались, і довелось звертатись до поліції, а це втрачений час. Раніше у Вінниці працювала екстрена психіатрична бригада. Але із 25 грудня її скоротили, бо Міністерство охорони здоров’я вважає, що психічно хворих менше і допомоги вони не потребуватимуть.

Але життя стало таким, що насправді таких хворих буде більше – війна, безробіття, епідемія, безгрошів’я і безвихідь, зростає кількість людей з алкогольною та наркозалежністю. Минулої осені психічно хвора задушила немовля… Якщо і далі бездіяти і не повертати психіатричні бригади – буде ще гірше…

Віталіна Трудько