Спортсмени Вінниччини чудово виступили на  чемпіонаті України із лижних перегонів та біатлону серед осіб із вадами опорно-рухового апарату і зору. Вони здобули десяток нагород різного ґатунку, а за підсумками перегонів два наших лідери увійшли до основного складу національної збірної.

Стартували спортсмени із 11 областей України і Києва. Вони змагались у спринтерській гонці вільним стилем. Перегони пройшли у західному реабілітаційно-спортивному центрі, що в селі Яворів (Львівська область).

Вінницька область на чемпіонаті була представлена шістьма спортсменами регіонального центру “Інваспорт” – 5 із вадами ОРА, 1 – із вадами зору. Серед них – дворазовий срібний призер Паралімпійських ігор із біатлону Олександр Казік та бронзова призерка чемпіонату світу, багаторазова переможниця та призерка Кубків світу, учасниця Паралімпіади Ірина Буй.

У перший день пройшли перегони на 900 метрів. Вінничанки Дар’я Бродецька т а Ірина Буй принесли дві срібні та бронзову медалі. На другий день в стартах на 2,5 км вони ж виграли срібло і дві бронзи.

У перегонах на 6 км Дар’я Бродецька отримала срібло, Дар’я Банделюк – бронзу, а Ірина Буй посіла 4-е місце.

В останній день спортсмени мали б змагатись у біатлоні на дистанції 10 кілометрів. Але погодні умови стали на заваді, тому перегони були скорочені до 6 кілометрів. Вінничани «Інваспорт» втримались на своїх позиціях: Дар’я Бродецька та Дар’я Банделюк посіли другу і третю сходинку п’єдесталу відповідно. Їх підготували тренери відділення біатлону регіонального центру «Інваспорт» Марцін Кучерявий та Інга Тарнопольська.

– В загальнокомандному заліку збірна Вінницької області посіла друге місце серед спортсменів з ураженням ОРА. Для порівняння, в минулому році ми були третіми на аналогічному чемпіонаті, – сказав начальник регіонального центру «Інваспорт» Дмитро Лукавий.

Паралімпійські ігри пройдуть в 2022 році. В цьому році запланований чемпіонат світу із біатлону і лижного спорту серед осіб із вадами ОРА і зору. Поки головними претендентами серед вінничан на нього є Ірина Буй і Олександр Казік (гайд, тобто помічник під час перегонів Сергій Кучерявий).

– Вони залишилися у Яворові на навчально-тренувальний збір для підготовки на участь в чемпіонаті світу. Бо Ірина Буй і Олександр Казік є штатними членами національної збірної. Для них чемпіонат України слугував етапом підготовки до міжнародних стартів, – додав Дмитро Лукавий.

Фелікс ЖАНІН