Поки весь цивілізований світ вже проводить щеплення від коронавірусу, Україна лише готується до цього навесні чи влітку 2021-го. Адже, за підрахунками МОЗ, у першу хвилю вакцинації по країні потраплять близько 21 мільйона громадян, чи рівно половина України!

Це люди із головних груп ризику — медики, поліція, освітяни, водії транспорту, пенсіонери та люди з хронічними захворюваннями…

Але хто заплатить за кожне щеплення цих мільйонів? Держава? Благодійники? Чи багаті країни?

Поки що більшість українців лише приглядаються до цін на вакцини від КОВІД, які нині в рамках від 3 до 18 доларів на світових оптових ринках препаратів за дозу… Багаті люди з України вже вакцинуються у Лондоні, Варшаві чи Берліні за 1000 євро зі всім ВІП-пакетом такої подорожі. Навіть у Києві в окремих приватних клініках вже по-тихому колють вакцину пацієнтам, яким не жаль тисячу доларів за один укол!

Водночас 8 мільйонів доз вакцини мають привезти нам у рамках програми COVAX. Але наскільки чесно і справедливо будуть нам робити щеплення? Бо не виключено, що частина цих вакцин раптом опиниться у Феофанії для вакцинування найперше народних депутатів, їхніх родичів, урядовців, мільйонерів та виключно еліти…

Офіційно про розподіл майбутніх і ще не куплених 21 мільйона доз серед груп ризику міністр охорони здоров’я Максим Степанов розповів такі цифри і прогнози:

першими будуть щеплені медики – їх близько 402 тисяч;
військовослужбовці ЗСУ в зоні ООС — 41 тисяча;
працівники соціальної сфери — 156 тисяч;
мешканці пансіонатів для літніх людей і працівники цих закладів — 136 тисяч; — вчителі, працівники критично важливих структур державної безпеки — ДСНС, поліція, Нацгвардія, СБУ, решта військових — всього 570 тисяч людей.

Тому решті українців треба буде розраховувати на власні сили і гаманці.  Бо навіть якщо вакцини від коронавірусу напряму у виробників закуплять фармацевтичні компанії і привезуть до аптек, то заробити на нашому страху і шансові на порятунок захочуть всі вони – від державних до приватних клінік.

Неофіційно лікарі у Вінниці вже називають ціну цьогорічного щеплення – до 1000 гривень!

При тому, що анонсовані виробниками ціни на дозу варіюються у ціновому проміжку від $3-4 до $15-20 за дозу.

До речі, завод «Грін Кул» у Вінниці вже готується до випуску спеціальних холодильників-боксів для перевезення вакцин із температурним режимом до мінус 70 градусів. Тому хочеться вірити, що Україна хоч останньою в Європі все-таки готується вакцинувати своїх громадян – медиків, солдатів, вчителів і кондукторів трамваїв…