Минулого тижня Вінницький район сколихнула новина, що Вінницька центральна клінічна районна лікарня може перейти у комунальну власність Вінниці.

Розголосу набуло рішення виконкому Вінницької міської ради про надання згоди на прийняття у комунальну власність Вінницької міської територіальної громади закладів охорони здоров’я Вінницького району. Йдеться про ЦРКЛ та районний ЦПМСД.

У середу медики лікарні вийшли на протест проти передачі медзакладу у комунальну власність міста… Майже дві сотні медиків зібрались під райрадою і готувалися до перекриття дороги по Хмельницькому шосе… До блокування руху транспорту не дійшло, але емоції у пікетувальників зашкалювали.

– У нас є підозра, що хтось просто поклав око на наші приміщення з сучасним ремонтом. Бо для чого, наприклад, вінничанам дитяче відділення нашої лікарні, якщо у них є «Центр матері і дитини» на Старому місті? Чи залишиться наше пологове та гінекологічне відділення, якщо три міських пологових будинки працюють далеко не на повну потужність? У них своя «інфекційка», куди міська влада вкладає чимало коштів та засобів. Тому ми впевнені, що ідеологам такого рішення потрібна лише земля та приміщення, — обурювалися лікарі.

У цей час у сесійній залі райради почались перші перемовини про долю лікарні. Із однієї сторони були представники колективу, з іншої — заступник мера Вінниці Галина Якубович, директор департаменту охорони здоров’я ВМР Олександр Шиш та голова райради Ігор Шутак.

– Нам стрьомно, бо люди бояться втратити роботу, а пацієнти — лікарів. Спершу таке рішення потрібно було винести на обговорення з колективом, а найголовніше — мешканцями ОТГ, які стали правонаступниками майна району, — пояснив присутнім головний лікар Вінницької ЦРКЛ Олександр Кривов’яз. — Наша лікарня здатна сама себе утримувати. Минулого року заробили 118 мільйонів гривень. Але «незакритими» залишаються витрати на комунальні послуги та енергоносії. Якби не Ковід, ми могли б надавати платні послуги у рамках законодавства і таким чином покрити комуналку. Але поки що наш заклад «у Ковіді»…

Депутат районної ради Віктор Шмігель запропонував громадам колишніх 7 районів скинутись грішми на утримання лікарні. А депутат Сергій Кушнір заявив, що бюджет Вінницького району нині 5,8 мільйона…

Натомість заступник міського голови Галина Якубович запевнила, що у разі переходу лікарні у власність Вінницької міської громади проблем із фінансуванням не буде.

– Для колективу нічого не зміниться. У районній лікарні й надалі будуть надавати медичні послуги, на які є договір з НСЗУ. Має змінитися лише власник. Законодавство визначило територіальний принцип розподілу майна. Оскільки Вінницька ЦРКЛ знаходиться у місті Вінниці, майно медзакладу та установа мають перейти у комунальну власність ВМР. Інакше міська ОТГ не зможе фінансувати цей заклад. Міська рада готова забезпечити оплату комунальних послуг і гарантує медикам ковідних бригад від 8 до 15 тис. грн.

Але у колективі ЦРКЛ й далі продовжували шукати альтернативні шляхи вирішення цього питання. На зборах трудового колективу 22 січня було вирішено ініціювати зміну засновника «Вінницької ЦРКЛ» шляхом передачі правозасновника від Вінницької районної ради до Вороновицької ОТГ та відповідно змінити юридичну адресу медзакладу.

– У Вороновиці знаходяться два відділення лікарні. Ще у жовтні минулого року Вороновицька селищна рада ухвалила рішення про передачу єдиного майнового комплексу Вінницької ЦРКЛ у комунальну власність Вороновицької громади. Тому це цілком законно, — пояснили у колективі.

Про своє рішення уповноважені від трудового колективу повідомили голову районної ради Ігоря Шутака та представників Вінницької міської ради, які у понеділок завітали у Вінницьку районну лікарню.

Голова райради заявив, що рішення про перехід до Вороновицької громади потрібно було приймати ще минулій каденції Вінницької райради, а не зараз. А голова Вороновицької ОТГ повідомив, що й їхній медзаклад має перейти до Вінниці…

– Я вдячний колективу лікарні за довіру. Але Вороновицька лікарня також переходить у комунальну власність міста як цілісний майновий комплекс «Вінницька ЦРКЛ», а вже потім міська рада може розділити майно на територіальні громади, — виступив голова Вороновицької ОТГ Олександр Ковінько.

Ініціативу колективу Ігор Шутак зобов’язався передати депутатам районної ради, а перед тим обговорити це питання на профільних комісіях, а згодом і на сесії.

Газета й надалі слідкуватиме за усіма подіями навколо Вінницької ЦРКЛ.

Людмила ПОЛІЩУК,
Роман КОВАЛЬСЬКИЙ
Фото Сергія ХІМІЧА