20-річна Ірина Мельник із Серебрії Могилів-Подільського району народила вдома двійню, бо через стрімкі пологи не встигла викликати «швидку допомогу».

Знайомі прийняли пологи і викликали лікарів. Медики надали допомогу та разом із поліцейськими доправили маму з малюками до пологового відділення. Це справжнє диво, що життю і здоров’ю жінці та її крихіткам нічого не загрожує.

– Це сталось 23 січня. Ранком, патрулюючи вулиці села Серебрії, ми з напарником Владиславом Бойком побачили, що назустріч нам вибіг водій автомобіля «швидкої допомоги», запаркованого біля одного з приватних будинків. Чоловік зупинив нас і попросив допомогти йому та лікарям у транспортуванні жінки з двома немовлятами, яких вона щойно народила вдома. Ми знесли жінку на ковдрах з другого поверху будинку та поклали у автомобіль «швидкої».

Новонароджених та їхню матір супроводжували до пологового відділення лікарні у Могилеві-Подільському. А вже пізніше на чергову частину прийшла подяка нам від водія «швидкої допомоги», — каже інспектор Олександр Яковенко. — Я працюю у правоохоронних органах вже 12 років і в такій ситуації не вперше. Раніше служив у Києві, то були схожі випадки. Ще у 2009 році мій напарник сам прийняв пологи на станції метро, а я допомагав. Крім того, був присутнім на пологах коханої дружини,тому для мене це не шок.

Як вдалось дізнатись кореспонденту, породілля родом з Яришева, виховувалась в інтернаті. Вийшла заміж і переїхала у Серебрію, де винаймали з чоловіком Владом житло. У подружжя є трирічний син. Співробітники лікарні нам зізнались, що жінка до 32-х тижнів була на зберіганні, але траплялись випадки, що покидала медичний заклад. Однак народжувати вдома не планувала.

– Моя мама мене теж вдома народила, то я жартую, що традицію підтримала, — каже Ірина. — З боку чоловіка вже були в родині двійні, але я не очікувала, що другі пологи будуть такі стрімкі. Відійшли води, чоловіка вдома не було. Поряд зі мною опинились сестра та знайома. При них я народила перше маля, вони викликали медиків. Пуповину вже перерізала «швидка допомога», і вже при них я народила другу дитинку. Різниця між малюками майже година. Дівчинку, яка народилась з вагою майже два кілограми, назвала Тетянкою, бо з’явилась напередодні цього гарного свята, тому тепер у неї буде сильний янгол-охоронець. Синочок народився з вагою 2550 грамів, і звати його Павло. Мої дітки здорові. Поки нас не виписують, бо потрібно набирати вагу.

Поки медики опікуються пацієнткою та її малюками, рідні та знайомі від імені породіллі звертаються до начальника поліції Вінниччини Івана Іщенка з проханням відзначити інспекторів поліції Владислава Бойка та Олександра Яковенка за професіоналізм та небайдужість. Самі ж поліцейські кажуть — просто виконували свою роботу і мріють зустрітись із вже багатодітною мамою Іриною та її двійнею.

Спілкувалась
Віталіна Трудько