– У президента готують указ щодо набуття громадянства України Тамарою Фірсовою – вдовою загиблого внас АТО офіцера

Дякую президенту України Володимиру Олександровичу Зеленському за позитивне вирішення питання. Це дуже важливо для родини загиблого офіцера Дмитра Фірсова, – повідомила народний депутат України із Вінниці Ірина Борзова. – Моє знайомство з історією родини почалось після дзвінка вінницького журналіста Романа Ковальського 9 березня 2020 року, в день похорон Дмитра Фірсова. Роман мені зателефонував і каже: «Як тепер житиме вдова Фірса? Тома залишилась одна з сином у Вінниці. Вона громадянка Грузії і навіть не зможе отримати допомогу від держави».

Із власної ініціативи я приїхала до Тамари Фірсової додому та розпочала збір документів, необхідних для оформлення громадянства України. За цей час отримала багато критики на свою адресу, в мене опускалися руки, думала, що справу до кінця не доведу. Але я розуміла, що сльози Тамари болючіше,  ніж мої  емоції. Крок за кроком  я робила все можливе, щоб вирішити це питання.

ПРО РОДИНУ ФІРСОВИХ

Тамара Фірсова – громадянка Грузії, разом з 17-річним сином з 2014 року живе в Вінниці. До початку бойових дій родина жила в Донецьку. Дмитро Фірсов з перших днів війни пішов добровольцем у батальйон «Донбас». Згодом, перейшов у 93 окрему механізовану бригаду ЗСУ, де отримав звання лейтенанта. 6 березня 2020 року Фірсов Дмитро Борисович загинув, захищаючи суверенітет і територіальну цілісність України у складі Збройних сил України.

ІСТОРІЯ З ДОКУМЕНТАМИ

В 2012 році Тамара подавала в Донецьку документи на оформлення дозволу на імміграцію в Україну, їй видали посвідку на постійне проживання.

в 2019 році Тамара подавала документи до Міграційної служби України, для отримання громадянства України. Однак, у зв’язку з тим, що оригінал дозволу на імміграцію залишився в окупованому Донецьку, їй було відмовлено у розгляді документів.

20 березня 2020 р я зустрілася з Тамарою та розпочала збір документів.

28 березня документи були направлені до Державної міграційної служби.

30 березня я 2020 р. я  направила депутатське звернення на Офіс президента щодо сприяння у наданні громадянства України Фірсовій Тамарі.

3 квітня  2020 р. мені дали відповідь, що вказане звернення надіслано до Державної міграційної служби України.

Державною міграційною службою України було направлено висновки щодо набуття громадянства України Т. Фірсовою до Комісії при президентові України з питань громадянства.

5 листопада я направила депутатське звернення щодо можливості вирішити питання спрощеного набуття громадянства України Фірсовою Тамарою.

17 листопада керівник Апарату Офісу президента України повідомив, що матеріали про прийняття до громадянства України Т. Фірсовою було розглянуто Комісією при президентові України з питань громадянства і за результатами прийнято рішення стосовно внесення главі держави пропозиції відповідно до статті 23 Закону України «Про громадянство України».

18 грудня 2020 року я направила запит на ім’я президента з проханням розглянути можливість стосовно спрощеного набуття громадянства України Фірсовою Тамарою. У Верховній Раді його підтримали 285 депутатів.

Весь цей час я роблю все можливе, щоб вирішити питання до кінця.

Публікація Указу президента – завершальний етап тривалої процедури набуття громадянства України Тамарою Фірсовою. Чекаємо )