Скандальне рішення Конституційного суду Польщі про посилення заборони абортів  після кількамісячної паузи  все ж опубліковане і набуде чинності. Відтепер переривання вагітності дозволяється лише після зґвалтування або у разі загрози життю матері. Про це сьогодні повідомила пресслужба польського уряду.

Польки вже анонсували проведення акцій протесту у Варшаві під будівлею Конституційного суду, а також в інших польських містах.

Нагадаємо, у жовтні Конституційний суд Польщі заборонив проведення абортів у країні через проблеми розвитку плода. Жінкам дозволено переривати вагітність тільки на підставах зґвалтування, інцесту або ризику здоров’я для матері. Рішення суду мало набути чинності ще 2 листопада минулого року, однак 3 листопада стало відомо, що польський уряд вирішив відкласти виконання цього рішення через хвилю масових протестів, що прокотилися країною. Дочка і радниця президента Польщі з соціальних питань Кінга Дуда засудила рішення Конституційного суду про заборону абортів.  Відтепер  Польща за суворістю законодавства зрівнялася з двома іншими європейськими країнами: Мальтою і Святим Престолом у Ватикані.

«Разом із 4-річною дочкою ми зробили плакати та повісили їх на вікно так, аби їх було видно з вулиці,— розповідає учасниця протестів Катажина Квятковська — Я дуже  розлючена: польська влада, побоюючись масових протестів, як у попередні роки, цинічно використовує власні антивірусні заборони. Я давно не відчувала себе настільки безсилою та розгніваною. Бо до коронавірусу додалися інші страхи: якщо я завагітнію, і плід буде хворий, деформований, не здатний до самостійного життя, моя держава все одно змусить його виносити і народити. А в мене проблеми зі щитовидкою, я приймаю сильні ліки, котрі можуть вплинути на дитину, якщо я завагітнію. Мені доведеться їхати в Україну і робити аборт там, або шукати підпільних «спеціалістів», як у часи середньовіччя.   Цей страх паралізує мене!»

Українки дуже співчувають полькам. Бо час від часу можновладці і в нас дуже хотіли залишити жінок без права на вибір. Наразі  у нас, згідно з чинним законодавством України, добровільний штучний аборт можна проводити до 12 тижня вагітності. У період від 12 до 22 тижнів вагітності аборт може бути проведений лише у встановлених законодавством випадках, наприклад, якщо вік вагітної жінки менш як 15 років або більше як 45 років; якщо вагітність настала внаслідок зґвалтування; якщо під час вагітності настала інвалідність; і ще за цілого ряду важких хвороб. І, зрештою, моє тіло — моє діло!

– Уперше я завагітніла у 20 років і не мала жодних сумнівів щодо того, чи залишати мені дитину. Було неймовірно важко.

Коли я вдруге побачила дві лінії на тесті, не готова була повторити це, – розповідає українка Ірина Малевич. — Сказала про це чоловікові і він підтримав мене. Лікарка виявилася чудовою, поклала мене під УЗД, назвала термін, потім перепитала, скільки мені років і чи маю вже дітей. Почувши, що мені 23 і я маю сина, якому 2,5 року, вона тихо сказала: «Ти все робиш дуже правильно. Поживи трохи. У тебе ж є ти».  Тільки подруги морально тиснули і говорили про “вбивство дитини” Я дала собі обіцянку: якщо завагітнію втретє і матиму сили на другу дитину, обов’язково народжу. І за рік, у 24, завагітніла знову. Цього разу в мене, як і вперше, уже не було сумнівів. Тому я не відчуваю жодної провини за скоєне. Я обрала час, коли готова стати мамою вдруге”

Соломія КАЛЮЖКО