Вона вся у чорному, і здається, що за лічені дні сама почорніла від горя. Та найбільше добиває байдужість держави, адже матері загиблого у трощі під Чугуєвом курсанта від­мов­лено у отриманні статусу та всіх пов’язаних з цим пільг. Чиновники кажуть — не­має підстав, бо його не вбили на війні.

– Максим казав мені: якщо я не вступлю до Харківської академії на льотчика, то біль­ше нікуди не піду. Вступив…. Про цей останній політ я не знала, чекала сина у відпустку в жовтні, проте не судилось, — каже матір загиблого Катерина Хом’ячук. – Літак розбився 25 вересня увечері, мені вранці зателефонували подруги, повідомили, що сталось щось у Чугуєві. Я мерщій дзвонити Максиму – він не відповідав. Трагічну звістку дізналась від старшого сина, який повертався із заробітків з Польщі. Дуже важко мені, не можу повірити та прийняти цю страшну втрату.

Та ще більшим шоком для матері загиблого стали відмова у отриманні відповідного статусу і пільг.

– Після похорону Максима я написала відповідну заяву. Чинним законодавством передбачені два таких посвідчення, які можуть отримати члени сімей загиблих військовослужбовців: «Посвідчення члена сім’ї загиблого»; «Посвідчення члена сім’ї військовослужбовця, який загинув (помер) чи пропав безвісти під час проходження військової служби». Але мені відмовили. Мотивують це тим, що Максим не брав участі у захисті Батьківщини. Він хотів же, готувався до цього, опановував військовий фах. Та хіба йому дали можливість боронити рідну землю?

А ще чиновники додають, що я не була на утриманні сина. І виходить замкнуте коло, де не виведеш правди. Вже майже всі батьки отримали посвідчення члена родини загиблого, тільки ми та родина з Новограда-Волинського не отримали. Дали його і батькам Романа Корчовського з Крижополя. Тому я все-таки сподіваюсь, що мене не залишать у біді, бо ходіння по інстанціях вже просто забрало всі сили. Рідні кажуть мені – хіба за таких обставин я маю бігати та вимагати? Та це нам мають відкриватись всі двері і має бути розуміння, адже ми віддали найдорожче, що мали – дитину.

У Міністерстві в справах ветеранів війни так прокоментували ситуацію:

– Відсутні правові підстави для встановлення матері загиблого М.Хом’ячука статусу члена родини загиблого ветерана війни згідно з абзацом першим пунктом 1 статті 10 Закону, оскільки причина смерті її сина не пов’язана із захистом Батьківщини.

Та матір курсанта не здається і обіцяє боротись до кінця.

Віталіна Трудько