За останні три роки в рабство на Україні потрапили 49 тисяч людей. Тільки з початку 2020 року правоохоронні органи знешкодили дві банди работорговців.

Українців купують і продають для трудової чи сексуальної експлуатації. Деякі потрапляють у неволю в Польщі, Німеччині, Росії, Чехії. Інші стають жертвами всередині країни. На «гарячу лінію» газети звернулась наша читачка Анна, яка пережила трудове рабство і вирішила розповісти свою історію, аби застерегти інших від такої долі…

– Я розлучилася з чоловіком і залишилася одна з трирічним сином. Працювала на ринку, в магазині, але грошей не вистачало. Тоді залишила дитину бабусі і поїхала в Одесу на заробітки. На залізничному вокзалі в Одесі до мене підійшов хлопець. Запропонував поїхати на ферму, де можна безкоштовно жити та отримувати по 5 тисяч гривень на день. Сказав, що сам там відпрацював чотири роки. Я погодилася.

На місці ферма виявилася не такою, як описував вербувальник. Маленькі бараки стояли серед полів. Чоловіки і жінки жили разом по 15-20 чоловік у кімнаті. Господарі «для збереження» забрали у мене телефон і паспорт. У приміщенні повзали таргани, щури. Туалет і душ — у дворі. Милися рідко — вода лилася крижана. У багатьох співмешканців завелися воші. Я вирішила попрацювати тиждень, заробити на дорогу додому і повернутися, — розповідає Анна. — Працювати доводилося багато. На полях перебирали капусту, складали в сітки цибулю. Працювали з п’ятої ранку до дев’ятої вечора.

Обідня перерва тривала 10 хвилин. Привозили баланду, потім в ці ж жирні банки наливали чай, їли брудними руками. Води в поле не вивозили. Обіцяних грошей фермери не платили. Незадоволених били. На полі за нами стежили наглядачі з битками. Деякі діяли особливо жорстоко. При мені хлопець в полі поранив руку. Пішла кров, йому стало погано. Наглядачі його роздягнули до спіднього, побили, а потім змусили з’їсти цибулину. За словами Анни, невільників, які намагалися втекти, наздоганяли з вівчарками, били і повертали. Крізь сльози дівчина згадує про неодноразове сексуальне насильство. Їй довелось зробити аборт.

– Поліцейські затримали вербувальників у той момент, коли вони на вокзалі в Одесі садили в мікроавтобус нових жертв. Ті розповіли про розташування ферми. На місці силовики виявили 94 рабів з 22 регіонів України, серед яких і наша Віниччина. Двох доправили в лікарню Одеси, інші пройшли медогляд в Києві. Звинувачення за статтею «Торгівля людьми» пред’явили 13 фігурантам справи. Господарями ферми була сімейна пара — громадянин Грузії і громадянка України. Господиню відпустили через два дні після затримання — вона заплатила заставу 500 тисяч гривень, а я отримала травму на все життя.

Валентина Лісова