Результат перевершив всі очікування: стіл набув пер­вісного оригінального вигляду, його доповнено втраченими деталями. Легендарний реставрований «Стіл Петлюри» уже в лютому займе своє чільне місце у експозиційній залі Вінницького краєзнавчого музею.

– Основа стіль­ниці просто відшарувалася. Її спресували за допомогою клею на тваринній основі — це спеціальний столярний клей, який довго не «зношується», — розповів художник-реставратор меблів та етнографічних пам’яток Сергій Голуб. — Окрім того, на стільниці був шпон, з яким теж довелося попрацювати. Для нього використовували осетровий клей, який виготовляють з плавального міхура осетра.

У київську майстерню стіл несли розібраним на 6 деталей — стільниця, центральна частина, підставки з левами, зафіксованими на товстих нагелях.

– Стіл виготовлений із соснової і дубової деревини, має різноманітні різьблення у вигляді левів, людських фігур і коней. Він виготовлений у 19 столітті на замовлення «сильних світу цього» — про це свідчить зображення рицарських тур­нірів, наприклад, вершника на коні. Одного лева на ніжці стола не вистачало, — зауважив Олександр Закусило.

Цікаво, що цей стіл уперше опинився у музеї у 1965 році, а передали його із Вінницького міськкому партії… І до 2018 року він «працював» за призначенням у кабінеті директора.

Також досі тривають дискусії, кому належав цей стіл до Петлюри, бо на одній з польських кінохронік видно, що Головний отаман УНР дійсно за ним працював.

За однією версією, стіл привезли з маєтку Грохольських або з палацу графині Щербатової із Немирова.

І головна легенда – це переговори Петлюри за цим столом із Йозефом Пілсудським 16 травня 1920-го року у Вінниці. Недарма стіл згадують не тільки в музейних джерелах, а й у польській літературі.

За інформацією директорки музею Катерини Висоцької, на реставрацію столу пішло 40 тисяч гривень. А насправді цей стіл просто безцінний свідок історії України в столичній Вінниці тих років…