Багато перейшли на дистанційне навчання. Та тиждень тому школярі України та зокрема Вінниччини після завершення локдауну повернулись до школи. І вкотре загострилася давня проблема — примус до обов’язкового носіння шкільної форми! Й така ситуація по всій країні – заявив освітній омбудсмен Сергій Горбачов.

За його словами, він отримує звернення від здобувачів освіти та їхніх батьків про те, що педагоги чи адміністрація закладу освіти примушують учнів носити обов’язкову шкільну форму. Ще й відповідного фасону та кольору.

– Досить часто у дискусіях із цього приводу виникає плутанина, оскільки учасники дискусії не відрізняють “шкільний одяг (одяг для школи)” від “обов’язкової шкільної форми”. А це — принципово різні речі. Так, одяг для школи — це вільний вибір дитини та/або її батьків. Єдиними вимогами до такого одягу є охайність, зручність, відповідність сезону. Все. Жодні вимоги щодо стилю, кольору чи інших атрибутів шкільного одягу неприпустимі та незаконні, — прокоментував освітній омбудсмен.

– Обов’язкова шкільна форма — це принципово інше. Це — однострій (уніформа), однаковий для всіх (хлопців і дівчат відповідно) зразок одягу. Оскільки обов’язкова шкільна форма не лише позбавляє дитину права на індивідуальність та самовираження, а й санкції за її “недотримання” завдають дитині серйозних моральних травм, які можуть залишитися на все життя. Тому цю тему я вважаю вкрай важливою.

А що думають батьки вінницьких школярів про обов’язкове носіння шкільної форми – ми запитали у них.

– Шкільна форма-це те, що, навпаки згуртовує учнів, можна зробити відзнаки для різних шкіл міста, це-гордість за свій навчальний заклад, – каже тато восьмикласника Микола Цибуля. – Та і були вони зовсім неоднакові : плаття, спіднички, блузки, передники мали різноманітні форми, але, дійсно, усі були учнями -і , – це красиво. Дорослими нам бути дуже довго, а, ось, учнями-ні. А зараз і згадати не буде чого…

Натомість жителька Ладижина Світлана Михайлюк зовсім іншої точки зору.

Цікаво, носіння форми покращить знання учнів? Спробуйте зараз купити якісну форму, щоб відповідала всім вимогам, думаю такої просто не існує в природі! Нехай вже краще носять джинси і вчаться нормально! Обов’язкова форма може бути лише тоді, коли держава принаймні раз на рік (літом) кожній дитині шкільного віку призначить хоча б 1000 грн з бюджету!

Вінничанка Марина Гаврилюк теж не бачить необхідність форми.

– Кого форма дисциплінувала. Де ви це берете? За кордоном успішні працівники IT компаній ходять на роботу в шортах і джинсах. І дисципліна є, і достойна оплата. І форма тут нідочого. Та й аргумент, що форма у всіх однакова не діє. Бо заможніші батьки можуть купити якісну і красиву, а інші – дешеву синтетику. І діти й тут знайдуть спосіб виділитись. Дозвольте дітям носити нормальний одяг. Хоча б у цьому у них має бути право вибору.

А що ви думаєте з даного питання, шановні читачі? Своїми відгуками діліться на нашому сайті.

Віталіна Володимирова