Отже, у столиці сьогодні знову гаряче. Студенти та науковці, в тому числі й вінницькі, пікетують окружний адмінсуд. Бо кілька днів тому він визнав незаконною та скасував постанову Кабінету Міністрів (2019 року) про запровадження Нового українського правопису.

Тобто, виходить, що всі ресурси, витрачені на, так би мовити, вдосконалення рідної мови, пішли коту під хвіст. Логічно, що тепер потрібно буде переписувати нові підручники. І перевчати школярів по-старому. Тепер вдумайтесь, для прикладу, як це сприймуть затуркані епідемією та онлайнами п”ятикласники, які тільки перейшли на всіх вчителів. Та й іншим, зокрема й студентам-філологам, це жонглювання правописом добряче запудрить мізки. Особливо перед ЗНО.

А як всім адекватним громадянам України дивитися на безпорадне пускання хвиль та бульбашок поважними державними інституціями? Адже йдеться не про вкрадену корову. Мова – це не лише інструмент спілкування, це наше національне надбання, наша автентичність. З нею треба бути дуже обережними, і науковцям і чиновникам. Щоб не нашкодити, щоб зробити цей інструмент ще досконалішим.

І, якщо поважна національна комісія визначила, що новації правопису направлені виключно на вдосконалення мови, то до чого тут суд? Зрештою, завтра якійсь миколаївській чи ужгородській мамі може не сподобатись будь що зі шкільної програми. І знайдеться адвокат, і… То так можна досудитися до абсурду.

В українському уряді є профільне міністерство, яке відповідає за освіту та науку. Чому тоді його профільне рішення суд визнає незаконним. Цікаво, що урядові рішення про вартість газу, завищені тарифи і мізерні пенсії, чомусь в українських судах не визнаються незаконними. Певно, в цьому на відміну від правопису, судді не такі компетентні. А, може, комусь дуже хочеться постійно колотити суспільством, намагаючись збурити його ковідноагресивний настрій і перевести стрілки на якісь штучні скандали та конфлікти.

Сподіваюсь, що суд вищої інстанції, куди направить апеляцію уряд, ретельніше розбереться з новим українським правописом і унеможливить будь-які спекуляції на темі мови.

Анатолій Петраченко