З 10-ої ранку медики та пацієнти зібралися на площі біля Вінницької районної ради з вимогами залишити районну лікарню в районі…

– Не позбавляйте жителів села доступної медицини!

– Депутати, ви почули селян та трудовий колективі Вінницької ЦРКЛ? – скандували пікетувальники.

Їх підтримали декілька депутатів Вороновицької селищної ради.

– Сьогодні я тут, бо мені не байдужа доля Вінницької райлікарні. 28 січня на сесії ми прийняли рішення взяти на баланс Вороновицької ОТГ установу та цілісний майновий комплекс Вінницької ЦРКЛ, оскільки у Вороновиці знаходиться філія цієї лікарні. 24 депутати одноголосно проголосували за збереження медзакладу, змінивши юридичну адресу на Вороновицю.

Але вчора дізналася при зміну рішення, де прописано лише “прийняти до відома звернення колективу лікарні”… Це фальсифікація! Сьогодні представники Вороновицької ради тут, щоб повідомити правду! Ми за лікарню для селян! – заявляє депутат Вороновицької селищної ради Олена Карасенко.

У сесійній залі теж нагнітали емоції. Після пікету частина представників трудового колективу та громадські активісти завітали на сесію. Але присутність деяких дуже обурила депутатів.

Лише 4 голоси не вистачило, щоб залишити лікарню громаді району.

– Хто зайшов із собакою? Покиньте приміщення! – вимагав голова райради Ігор Шутак.

– Це службова собака, мій бойовий побратим! Вона нікого не чіпає, – запевнала відома волонтерка та “айдарівка” Світлана Бевз. – Але, добре, я вийду та прошу депутатів припинити знищення медицини на Вінниччині і залишити Вінницьку районну лікарню для громади району.

Питання по райлікарні у порядку денному було майже наприкінці. Але оскільки попередні отримали повний «одобрянс», резонансне – про передачу майна лікарні – довелося чекати не довго.

З трибуни до депутатів звернувся головний лікар Олександр Кривов’яз. Наполягав не передавати ЦРКЛ хоча б до липня.

Про те, що Вінницький район повинен мати свою опорну лікарню говорив й лікар Валерій Щербань. Він нагадав, що ще минулого року Стрижавська та Вороновицька ОТГ були готові взяти на баланс ЦРКЛ і сьогодні депутати не відмовляються від цієї ідеї, але голови ОТГ не готові взяти таку відповідальність…

Перейнялася долею професійного колективу депутатка з Іллінців Наталія Таранюк:

– Три місяці тому я була у вашій лікарні у “червоній зоні”, тому дякую професійному колективу, що жива і здорова сьогодні тут. Мені не байдужа доля лікарні і ми повинні зробити усе, щоб її зберегти!

Знищення районних лікарень з ліквідацією районних військових комісаріатів порівняв депутат Віктор Шмігель.

– Чому тут поліції більше, ніж на “День міліції”, коли всі їх вітають? Кого ви боїтеся? Люди прийшли відстояти лікарню, що тут страшного? – обурився він.

– Ми боїмося несанкціонованих акцій окремих політичних сил, які спекулюють на цій темі, та таких випадків, як сьогодні з собакою, – відповів Ігор Шутак.

Директор департаменту охорони здоров’я Вінницької міської ради Олександр Шиш повідомив, що лікарня продовжить свою роботу без жодних змін. Пацієнти Вінницького району зможуть планово звертатися сюди за допомогою по тим пакетам послуг, з якими заклад уклав договори з НСЗУ. А в екстренних випадках — по маршруту пацієнта, який затверджує обласний профільний департамент.

Після усіх виступів та вмовлянь 35 із 62 депутатів проголосували “За” передачу цілісного майнового комплексу Вінницьку ЦРКЛ у комунальну власність вінницької міської громади.

– Ми програли бій, але не війну. У судах продовжимо боротися за нашу “районку”, – рішуче налаштовані медики.

Фото та відео Сергія ХІМІЧА