Він створив ряд фірм, які нібито надавали послуги з працевлаштування наших співвітчизників за кордоном, їх очолювали фіктивні директори, члени злочинної групи.

За словами начальника Головного управління Національної поліції у Вінницькій області Івана Іщенка, підозрювані розклеювали оголошення з пропозиціями влаштування на високооплачувану роботу за кордоном, зокрема на території країн Близького Сходу та Європейського Союзу. Шахраї обіцяли допомогу при оформленні всіх необхідних документів для виїзду за межі країни та перетину кордону.

Наш журналіст поспілкувався з жертвами злочинців. Ось що вони розповіли:

– Я побачила красиву рекламу: робота за кордоном, Євросоюз, Ізраїль! — розповіла потерпіла вінничанка Наталія. — Ми з чоловіком живемо скромно. Не так давно пережили важку хворобу і смерть найближчих родичів. Наші діти — студенти, їм треба за щось вчитися і жити. До того ж мій чоловік-будівельник зараз без роботи. Звичайно, я набрала номер. Приємний і милий жіночий голос люб’язно все розповів. Я захотіла прийти до них, поговорити детальніше. На заробітках уже було багато наших знайомих. Тепер думаю: чому ми не проконсультувалися у них, а я пішла в ту фірму…

Ось такі оголошення вони розміщували по місту.

В офісі був ввічливий персонал. Мені красиво розповідали, показували документи і ліцензії, фотографії. Я розуміла, що за послуги агентства з працевлаштування потрібно платити. Так поступово і віддала їм останні гроші нашої сім’ї. Сподівалася, якщо чоловік поїде за кордон, то нам все це повернеться.

Пізніше розповіла все чоловікові. Він теж повірив і чекав. За «потрібну» вакансію виклала близько тисячі доларів. І мене майже рік «годували сніданками»: то документи ще не готові, то не вистачає якоїсь довідки, то «господар не може зараз прийняти», то треба ще за щось заплатити… Коли я обурилася, ввічливість і привітність менеджерів кудись випарувалися… А гроші ніхто так і не повернув, на роботу за кордоном чоловіка ніхто не запросив. Так що я змушена була написати заяву в поліцію.

За свої послуги у клієнтів злочинці вимагали від тисячі до трьох тисяч євро, іноді таку ж суму в доларах. Клієнтів підшукували у Вінницькій та Чернівецькій областях.

Зловмисники діяли більше двох років. Розклеювали рекламу в людних місцях, на вокзалах, зупинках громадського транспорту, листівки роздавали. Біля свого офісу по Келецькій навіть встановили ряд прапорів країн Євросоюзу і ближнього зарубіжжя.

Ще підозрювані виготовляли клієнтам підроблені ID-карти. Обіцяли офіційну роботу на провідних підприємствах ЄС — заводах «Coca-Cola», «Milka», «Volkswagen». А тих, кому таки щастило доїхати до Європи, «кидали». І коштів, щоб елементарно повернутися в Україну, в людей не було. Тому доводилось деяким найматися на будь-яку роботу в глушині, щоб заробити грошей на квитки додому…

Віталіна Володимирова