Для цього лікарні надали особливий статус. Таких закладів в Україні 14, але з особливим статусом, де можуть надавати послуги пацієнтам  суворого режиму, дві: у Дніпрі та віднедавна у Вінниці. Але  проблема  вилізла  вже згодом, коли  і лікарі, і правоохоронці зрозуміли: в тому, що у Вінниці неможливо надавати послуги для пацієнтів з суворим режимом. На це потрібні охорона, відеонагляд і лікування. Ціна питання – 40 мільйонів гривень. Взяти їх з бюджету — абсурд.

Під час останньої сесії облради депутати  спільно шукали вихід і запропонували  об’єднання.  Психіатрична лікарня № 2, що розташована на території Медмістечка у селищі Березина, увійде до складу обласної психоневрологічної лікарні ім. акад. О.І. Ющенка.  Фактично заклад залишиться у нинішньому приміщенні, пацієнтів переводити не будуть. Збережуть  свої робочі місця 11 лікарів та  медперсонал.

Наразі в психлікарні №2 утримується 111 пацієнтів (89 — з Вінниччини), котрі скоїли суспільно небезпечні  дії і підпадають під дію Кримінального кодексу, але не можуть перебувати у виправних установах.  До них, за рішенням суду, застосовано примусові заходи медичного характеру з суворим, посиленим та звичайним наглядом. Є ще 17 пацієнтів з Чернівецької області, котра укладала з нами угоду і заплатила тільки 1 мільйон гривень, тобто третину від потреби. За сімох пацієнтів з Черкащини ми взагалі грошей не отримали… Це, виходить, наша область подарувала двом іншим 4,5 мільйона гривень у той час, коли в нас самих не було грошей, ми їх шукали і стягували з наших медзакладів, і доводилося ще й боротися з коронавірусом! Медична галузь області недофінансована на 177 мільйонів гривень!

– Насправді  психлікарня не готова до суворого режиму, а може надавати допомогу пацієнтам посиленого і загального нагляду, — розповіла директор департаменту охорони здоров’я і реабілітації Ольга Задорожна.

—  Для того, щоб підготувати заклад до надання допомоги пацієнтам з суворим режимом (це люди з важкими патологіями, котрі скоїли надважкі злочини), має бути двометровий паркан навколо закладу, обладнане відеоспостереження  і система відеонагляду у всіх палатах і у всіх відділеннях. На вході і виході — відповідний пост. Все має охоронятися національною поліцією. Сьогодні цей заклад охороняє приватна фірма. І на це бюджет витрачає 680 тисяч гривень. Нацполіція хоче за пости та охорону 3,5 мільйона гривень. 27 хворих на важкі психічні відхилення злочинців, котрим потрібен суворий режим, по суті, перебувають під неналежною охороною.

Річне утримання одного такого пацієнта обходиться у 263 тис. грн. А якщо раптом станеться захоплення заручників? На лікування психічно хворих людей, котрі там утримуються, заплановано тільки 0,6 відсотка від потреби! Ці 6 мільйонів, котрі очікують зекономити на скороченні адміністративного апарату, планується витратити на охорону посиленого режиму, додати на медикаменти та харчування.

Інших пацієнтів  нікуди не переводитимуть. Для них залишений загальний і посилений режим. Бо психлікарня №2 все ж спецзаклад, хоча  буде відокремленим підрозділом психлікарні ім. Ющенка.