Саме такої думки жителі Ямполя, де з 1 грудня їм підняли тариф на воду. Відтепер за водопостачання люди платять 18 грн 32 коп. з ПДВ, водовідведення – 36 грн 98 коп. з ПДВ.

Це майже наполовину здорожчання! Громада обурена, бо у час пандемії і так залишилась без доходів, тому вирішили негайно діяти!

– Чому за три останні роки не піднімали питання збільшення тарифів, а вирішили за раз зняти останню шкуру?! Так, перед “Водоканалом” є борги. Ми оплачуємо рахунки вчасно, але ж не знаємо, хто з будинку це не робить? Потрібно тим, у кого є прізвища неплатників, братися і вирішувати це питання. Чому не подавати на них у суд? Потрібно щось робити, а не лиш говорити. Колись пропозицію подали ставити заглушку на стоки тим, хто не платить. Може, так? — кажуть жителі Ямполя. — Більш того, ремонт водомережі виконувався силами жителів міста або за їх рахунок. Можливо, влада у нових тарифах має свій інтерес? Де та держава, яка має захищати нас?! Коли ми обирали нашого президента, він сказав: «Я хочу, щоб українці сміялися». То чому нам не смішно?

Аби вирішити питання, жителями було написане звернення до сесії Ямпільської міської ради, яка відбулась 28 січня. Розгляд цього питання було підтримано депутатами і включено його до порядку денного. Розпач громади озвучив міський депутат Анатолій Качур.

– Жителів міста цікавить одне – чи може бути співфінансування з міського бюджету, аби здешевити послуги для ямпільчан? У міському бюджеті можна знайти кошти. Є бібліотеки, музеї, рятувальна станція, на які закладені великі гроші, а туди люди не ходять, а тому частину грошей можна перенаправити на здешевлення тарифів на воду і водовідведення. Ми вимагаємо переглянути тарифи на водовідведення по місту, які були прийняті виконкомом міської ради 1 листопада 2020 року і 1 грудня вступили у дію. Вимагаємо знизити тариф до 18 гривень, адже після спілкування з жителями інших міст Вінниччини, які знаходяться в радіусі 80 кілометрів, у них тариф на водовідведення становить від 24 по 33 гривні, — сказав Анатолій Качур.

Прозвучав від депутатів ще один варіант здешевити тариф – використовувати воду з Дністра, як це роблять інші міста. Підсумувавши усе, Ямпільський міський голова Сергій Гаджук заявив, що дає водоканалу тиждень, щоб зробити грунтовний розрахунок тарифів, переглянути калькуляцію і тоді виносити це питання на розгляд постійних комісій міськради по ЖКГ, бюджету, а далі на виконком, який, згідно з законодавством, уповноважений приймати рішення по встановленню тарифів. Якщо ж людей не почують – вони обіцяють протести.

Віталіна Трудько