Це шокуюче вбивство сталось восени 2018 року у Щітках під Вінницею. 32-річну Юлію Крижанівську позбавив життя 33-річний чоловік Олег. Той, з яким у парі прожила понад десять років і народила від нього 4-річного сина та 13-річну доньку.

– Подружжя мешкало біля родини чоловіка. Вдома тримали чимале господарство. Олег різав худобу, а дружина торгувала м’ясом на Центральному ринку Вінниці. Жили вони не дуже мирно, трохи випивали. Діти їхні завжди були доглянуті. Коли Юлія не давала знати про себе два дні, батько її та сусіди забили на сполох, — розповіли земляки подружжя. — За однією із версій, Олег, коли протверезів, розповів про злочин батькові. За іншою версією — відмовчувався. Мовляв, десь Юлія загуляла. Тому рідні викликали правоохоронців. Уже в ході допитів Олег зізнався, що вбив кохану. За його словами, йому зателефонували із ринку і повідомили, що вона там валяється п’яна під столами. До цього у подружжя вже виникла чергова сварка через те, що він застав жінку напідпитку та ще й у компанії двоюрідного брата. Тому не витримав, посадив її в автомобіль «Mercedes-Benz Sprinter», після чого поїхав у напрямку об’їзної дороги Вінниці у бік смт Десна… Після того Олег рушив на ґрунтову дорогу, яка веде до лісосмуги, та, проїхавши близько 450 метрів, зупинився. Відчинив автомобіль, виніс непритомну дружину до лісопосадки, взяв до рук ніж та завдав ним два удари в живіт, після чого перерізав їй горло. Юля померла на місці, а її чоловік викинув з вікна ніж, яким наніс тілесні ушкодження.

Олег зізнався у скоєному, повіз правоохоронців на місце злочину. Знайшов і ніж, яким позбавив Юлю життя. Спочатку хизувався, що зарізав дружину, наче свиню. Після того розкаювався зі словами, що його вчинок — це ситуативний порив, бо, мовляв, дістала вже своїми п’янками, соромно було, що знеславлювала родину і дітей… Та рідні і близькі стали на захист Юлії, заявивши, що всі звинувачення — брехня.

Сам Олег вже під час слухання справи у Вінницькому міському суді змінив покази. Чоловік у інкримінованому йому злочині вину не визнав та розповів, що якісь невідомі люди його возили на місце, де потім знайшли правоохоронці убитою його жінку, вони ж змусили його зізнатися у злочині, до якого він нібито непричетний. Він  зазначив, що під час перебування у слідчому ізоляторі йому неодноразово погрожували люди, які також перебували там та змушували зізнаватись у вбивстві дружини. Олег начебто хвилювався за своє життя та рідних, а тому під час розмови розповідав людям, які були з ним в одній камері, що це він вбив свою дружину, хоча насправді цього не робив. На думку обвинуваченого, його дружину вбив її брат зі своєю дружиною, оскільки напередодні мав віддати 12 000 доларів як гроші за будинок померлої матері. А також брат разом із дружиною хотіли оформити опікунство на неповнолітніх дітей обвинуваченого, щоб потім отримати будинок обвинуваченого, який знаходиться у с. Щітки. Проте таку версію суд сприйняв як спробу уникнути відповідальності…

Колегією суддів Вінницького міського суду обвинуваченого Олега Крижанівського визнано винуватим у вчиненні умисного вбивства та призначено покарання у вигляді позбавлення волі на строк 13 років.

Дітей подружжя нині виховує рідний брат Юлі, який мешкає у Писарівці. Він забрав їх до себе відразу після похорону.

Віталіна Володимирова