– Українцям почнуть виплачувати компенсації за затримки пенсій, зарплат, стипендій, соціальних виплат, – повідомив міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігор Петрашко. – Закон встановлює перелік грошових доходів громадян, які підлягають компенсації у випадку порушення встановлених строків їх виплати:

пенсії або щомісячне довічне грошове утримання. Йдеться про виплати з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством;
соціальні виплати;
стипендії;
заробітна плата;
сума індексації грошових доходів громадян.

Крім того, нардепи оновили перелік фондів загальнодержавного обов’язкового соціального страхування, кошти яких використовуються для виплати компенсації.

Кабмін збільшив кількість підприємств та працівників, які зможуть отримати державні виплати з часткового безробіття. Тепер програмою з часткового безробіття можуть скористатися всі підприємства виробничої сфери за наявності однієї із трьох підстав:

– зупинення виробництва триває не менш як 3 місяці і не перевищує 6 місяців, охоплює не менш як 20% чисельності працівників, у яких скорочення робочого часу становить 30% і більше;

– зупинення виробництва є вимушеним;

– зупинення виробництва відбувається через карантинні обмеження, встановлені КМУ.

За статистичними даними рівень бідності в Україні зріс до 50 %.