Тут пройшли акції протесту та пікети. Люди піднялися на захист старост у своїх округах. Громади сіл відстоювали своїх довірених кандидатів на ці посади, а депутати — братів, сватів, зятів та кумів.

У четвер під вікнами Оратівської селищної ради зібрався місцевий майдан. Цього дня на черговій сесії селищної ради депутати мали затвердити запропонованих селищним головою кандидатів на посади старост у новостворені старостинські округи.

Ще перед сесією голова громади Галина Лошак звернулася до народних обранців прислухатися до думки людей.

– Прошу інтереси людей ставити вище партійних та приватних. Люди не за партії голосували, а за представників своїх громад, бо депутати після пленарного засідання будуть жити своїм життям, а голові необхідно нести відповідальність за кожне село, — написала пані Галина. — Не потрібно доводити до того, щоб люди захищали свою позицію на майданах.

Але без радикальних дій не обійшлося. Люди заповнили сесійну залу. Це викликало невдоволення у більшості депутатів. Вони вимагали, щоб усі «сторонні» вийшли. Після перемовин активісти таки покинули приміщення. 14 опозиційних до селищної голови депутатів майже дві години саботували сесію: то люди зайві, то приміщення не провітрене… Коли усі їхні вимоги були виконані, депутати почали роботу. Але як тільки дійшла черга до призначення старост, депутати від «Української стратегії Гройсмана», ОПЗЖ та «Слуг народу» оголосили «бойкот» — утрималися від призначення запропонованих головою кандидатур. А це люди, які мають досвід та довіру серед односельчан.

– Хоча закон дає право виключно голові пропонувати кандидатів, я радилася із громадами сіл та аграріями, які там працюють. Мені була важлива думка людей та місцевих представників аграрного бізнесу. Адже старостам доведеться до них звертатися за під­тримкою, щоб навести лад на окрузі. Але депутати керувалися іншим принципом, як во­ни пояснили, «пар­тійною лінією», — розчарована Галина Лошак.

Із 26 старостинських округів у четвер на сесії затвердили лише трьох старост — у Кожанський, Лопатинський та Новоживотівський округи.

На цьому тижні заплановано «круглий стіл» з депутатами для вирішення інших призначень.

За трьох старост із двадцяти запропонованих проголосували й депутати Немирівської місь­кої ради.

Немирів уже вдруге «колотить» через старостинські округи. Спочатку люди штурмували міську раду, бо депутатська більшість вирішила укрупнити по 4-7 сіл у старостинські округи. Люди ж вимагали округ у кожному селі, де були сільські ради. Тому за ініціативи сільських громад була створена робоча група, яка вирішила залишити 20 старостинських округів.

Степан Остапенко хотів бути старостою, але його кандидатуру депутати не підтримали

Як повідомляли громадські активісти, місцеві орендарі земель та ставків агітували за лояльних до їхнього бізнесу представників, а не тих кандидатів, яких би хотіла бачити громада.

– У мене були зустрічі з кандидатами від різних громад. Ось сотні підписів за тих чи інших претендентів. Але оскільки саме міському голові працювати із старостами, нести відповідальність за їхню роботу, тому на розгляд депутатів пропоную тих, з ким вбачаю подальшу співпрацю, — заявив Немирівський міський голова Віктор Качур.

Але більшість депутатів «Української стратегії Гройсмана» та «Батьківщини» не підтримали кандидатів від міського голови. Зійшлися лише на трьох із двадцяти: Володимир Каль­ницький — Чуківський округ, Ольга Мельник була призначена старостою у Байраківський округ та Андрій Шкарапута — Боблівський старостинський округ.

Люди в коридорі місь­кої ради просили не залишати їхні громади «безголовими», бо від старост залежить доля кожного селянина. Активісти з Нової Миколаївки закликали депутатів призначити «хоч якогось старосту», бо у селі потрібно ремонтувати понтонний міст, інакше місцеві ризикують залишитися навіть без хліба… Але питання з старостами залишилося відкритим….

Від редакції. Призначення старост – це приціл на землю, яка відійде громадам. Селяни це добре розуміють, тому й об’єд­нуються і захищають свої права і свою землю. Гуртом — більше шансів.