– Аліна змалку була розумною, допитливою та не за роками розвиненою дівчинкою. Закінчила Мурованокуриловецьку середню школу  №2 та вступила до Київського торговельно-економічного університету на спе­ціальність «психологія». Зрозуміла уже на третьому курсі, що психологія не зовсім те, що їй потрібно. Саме тому почала самостійно вивчати нейробіологію, біофізику. Домоглася пройти практику в НДІ при Національному медичному університеті ім.Богомольця. Вона і стала вирішальною у зміні напрямку подальшого навчання і майбутньої роботи як науковця, — розпо­віла знайома родини Галина Мних. — Для отримання диплома магістра Аліна вступила до Київського Академічного університету (КАУ), створеного на базі Національної Академії наук України. Під час навчання Аліна розпочала практику в лабораторії НАН України з проведення наукових дослідів з нейронами та хеками. Одночасно з навчанням і роботою в лабораторії Аліна вступила в Московський фізико-технічний інститут на спе­ціальність «Біо­фізика». В 2019 році закінчила цих два виші з відзнакою та отримала дипломи магістра міжнародного зразка з біофізики.

У цьому ж році наша землячка підписала контракт з Центром дослідження мозку CERVO і розпочала навчання як PHD-студент (аспірант) в університеті Лаваля.

– Дослідження, в яких брала безпосередню участь Аліна і є третім співавтором, були опубліковані в одному з найбільш впливових наукових журналів світу «Cell» (в перекладі з англ. — «клітина»). Чисельний показник цитування ставить його на перше місце серед 289 журналів з біохімії та молекулярної біології, — додає Галина Мних.

— У опублікованій нещодавно статті професор Сагателян та його колеги пояснюють механізми переходу нервових стовбурових клітин зі стану спокою в проліферативний (активний) стан. Нервові стовбурові клітини продукують нейрони та інші клітини мозку протягом всього життя організму, в тому числі й людського. В цій роботі було вперше виконано візуалізацію поділу нервових стовбурових клітин в живих, нічим не обмежених тваринах (мишах), що дозволяє отримувати дані в повністю фізіологічних умовах. Проведені дослідження і співавторство у публікації — це значуще досягнення молодої науковиці для подальшої кар’єри, враховуючи, що Аліна лише рік навчається в університеті та працює в дослідному центрі.

Причини успіху Аліни Маримончик — у неабиякій наполегливості та цілеспрямованості. До речі, її дідусь був відомим журналістом.

Що ж, доки в Україні будуть найуспішнішими потенційні трійочники, не обтяжені знаннями, мораль­ністю та патріотизмом, наша талановита молодь буде шукати, як реалізувати себе за кордоном.

Вікторія Микитюк