Жахливий злочин готувались скоїти браконьєри на ставку у Сокільці. Посеред ночі 28 січня місцеві жителі почули постріли поблизу будинків. Ці постріли були по білих лебедях, які прилетіли зимувати на місцевий ставок. Вінничанин Віктор Байрак зумів відігнати злочинців та врятувати зграю птахів.

– З товаришами ми будуємо творчий кемпінг у Сокільці, тому проживаємо також тут. Неподалік нашого будинку протікає Буг. Це місце — справжній осередок красивої природи. Тому звірят та птахів жителі вже сприймають за місцевих, — розповідає Віктор Байрак. –  Восени на ставку оселились рідкісні червонокнижні білі чаплі… Жили вони декілька місяців, тому здавалось, що покидати місцину не збираються. Але все-таки вони відлетіли. На заміну їм прилетіли білі лебеді, які стали справжньою окрасою для місцевості. Вперше їх побачили в селі, коли вдарили січневі морози.

Вони стали справжньою окрасою. Вінничани приїздили спеціально, щоб помилуватись цими красивими птахами та сфотографуватись з ними.

– Вночі 28 січня я почув декілька пострілів. І відразу зрозумів, що стріляють з рушниці. Прокинувся та побіг до озера. А вже там побачив банду браконьєрів. Я світив ліхтарем та кричав. Вони швидко поховались по кущах, на іншому березі. А за пів години вони тихенько зібрались та поїхали в бік села Печера. З ними була мисливська собака, і стріляли вони точно з рушниці. Марку машини розгледіти не встиг, але цих самих хуліганів вже за декілька годин бачили в сусідньому селі. Для чого полювати на лебедів? Це така нова розвага місцевих «мажорів». Люди вважають, що їм все дозволено. Тому і полюють на красивого рідкісного птаха. М`ясо цієї птиці не використовують в кулінарії. Вбивство лебедя — лише розвага для тих, кому все можна. Зараз вони вже притихли. Але я і надалі слідкуватиму за зловмисниками, і проведу власне розслідування… Бо кажуть, що тут замішані непрості люди.

 Софія Копач