Коли вони вирішили провідати могилу своєї прабабусі, то застали її зруйнованою і без металевої огорожі. А поряд з нею взагалі з’явилось свіже поховання – зовсім чужої їм людини. Потерпілі впевнені – на кладовищі існують певні «такси» й дозволено все, і вимагають об’єктивного розслідування!

– Наша прабабуся Марія Арбузова похована на кладовищі у районі Шаргородської гори, це на виїзді з міста. Поруч могили її двох дочок, двох синів та інших родичів. З нашого боку виконувались всі обов`язки утримання могили в задовільному стані. Так як у Могилеві-Подільському є новий цвинтар, то тут зазвичай здійснювали захоронення у місцях, які раніше для себе залишили родичі або ж хоронили на «другому ярусі», — кажуть жителі Могилева-Подільського Аліна Франчук, Світлана Кухар та Тетяна Скрипник.

Потерпіла Аліна Франчук

— 13 січня наш троюрідний брат знаходився неподалік кладовища і вирішив зайти. Саме тоді він помітив, що зруйнована надгробна споруда, земляний насип та знята металева огорожа.

Могилу просто зрівняли із землею й по ній просто ходили та топтались люди! Негайно зателефонував нам, приїхали мої тітка та дві бабусі. На місці з’ясувалось, що 11 грудня 2020 року в нашій родинній ніші був похований інший громадянин, з яким ми не маємо ніяких родинних зв`язків.

До тієї сім’ї не маємо претензій. І найголовніше! Для його поховання і була зруйнована могила нашої прабабусі, і тепер вона застосовується як прохід до інших могил. Працівники ритуальної служби повідомили, що вони «працювали акуратно і труну не зачепили».

Мої рідні викликали на місце поліцію. Проте на місці вони так само потоптались, після того зателефонували директору кладовища Володимиру Сергієнку. Він, у свою чергу, звинуватив нас у самозахопленні, навіть вибачення не попросив, сказав, що не було таблички з прізвищем, і заявив моїй тітці, що «у випадку її смерті місце знайдеться». А після того став залякувати, що має юридичну освіту, ми нічого не докажемо, і насміхався над жінками похилого віку! Люди добрі, якщо навіть тієї таблички нема, то це означає, що можна так знущатись над померлими?!

Після скандалу надгробок повернули на місце, проте де гарантія, що завтра таке з іншими не повториться? Ми вирішили, що не будемо пробачати цю ситуацію, і стали її детально вивчати. Дізнались від інших людей, що директор багато кому вже перейшов дорогу. Бо роками здає огорожі на металобрухт та спалює на місці надгробні вінки.

Й всі про це знають, поруч будинки людей, бо це густозаселена зона, але відповідним службам до цього нема діла. Думаю, що в 21-му столітті є сучасніші методи утилізації надзвичайно шкідливих пластикових відходів! Як ми розуміємо, за певну плату можна отримати певні «бонуси». Можна отримати місце на останках померлих, при тому, що як на старому, так і новому кладовищах є місця для захоронення. Це вандалізм та наруга над могилою! Нам телефонують родичі з Ізраїлю – всі шоковані. Бо не дають спокою ні на цьому світі, ні на тому!

Наш кореспондент намагався почути позицію представників міського комунального підприємства РО «Скорбота», за вказаним на сайті номером відповів жіночий голос. Співрозмовниця заявила, що не має відношення до даної служби і через те, що хтось навмисно вказав її номер, змушена цілодобово відповідати на телефонні дзвінки. Інших контактів, як нам повідомили у мерії, нема.

У пресслужбі обласної поліції нам повідомили, що правоохоронці виїжджали на місце події, але вказана інформація не знайшла свого підтвердження.

Втім, родичі покійної Марії Арбузової кажуть, що боротимуться до кінця, хоч їх вже попереджали, що матимуть проблеми…

Віталіна Володимирова