– Шановна громадо, з наших дітей уже планують зробити дурнів, бо після 9-го класу дитина не зможе одержати повну середню освіту у селах та містечках, де немає 50 тисяч населення. То нашим дітям у Вінницю їздити, щоб навчатися у старшій школі?! А як бути із Конституцією України, яка гарантує повну середню освіту, що є обов’язковою?.. Може, хтось забув, то я нагадаю статтю 53 найвищого Закону України: «Кожен має право на освіту. Повна загальна середня освіта є обов’язковою». А держава забезпечує доступність і безоплатність дошкільної, повної загальної середньої, професійно-технічної, вищої освіти у державних і комунальних навчальних закладах…

А що ми будемо мати? Відокремлення ліцеїв (10-11-х класів) призведе до деградації молоді… Вкотре переконуюся, що кожна нова освітня реформа веде до занепаду нації, — каже педагог та громадська активістка з Козятина Надія Якимова.

Як повідомляє Міністерство освіти, з 2027 року 10 та 11 класи будуть відділені від системи загальної середньої ос­віти у ліцеї. Але уже з наступного навчального року деякі школи у невеликих містах та селищах відмовляються приймати дітей у перші класи. Бо, згідно з нововведеннями, ліцеї можуть бути створені лише обласними радами або у містах з населенням більше 50 тис. жителів за умови, що у школі (школах) буде діяти не менше чотирьох старших класів.

Учням з невеликих населених пунктів доведеться їздити на навчання до ліцею в обласний центр або проживати у гуртожитку.

– У Вінницькій області жодне місто, окрім обласного центру, та навіть жодна громада не налічує 50 тисяч населення. А обласна рада з бюджетом менше ніж 2 млрд грн не спроможна утримувати 8 профтехучилищ, які в рамках пілотного проєкту були передані в міста та область, — коментує ситуацію народна депутатка з Вінниччини Лариса Білозір. — Тому я з колегами ініціювала зміни діючої норми. Ми пропонуємо надати право міським і селищним радам самим приймати рішення зі створення ліцеїв. Опорні школи теж зможуть бути ліцеями, досить буде лише два 10-х класи, а не чотири. Дітям гарантується право отримувати початкову та базову середню освіту у державних навчальних закладах, які розташовані найближче до місця проживання школяра.