«Не всі знають, що кабан – дуже розумна, обережна тварина, але і смілива – запросто може дати відсіч вовкові. Має хороший слух і нюх, але слабкий зір, кольорів не розрізняє. Веде переважно нічний спосіб життя. Кабани всеїдні -в раціоні переважає коріння, жолуді, бульби, насіння, фрукти, хробаки, жуки, може поїдати дрібних тварин, приміром, гризунів, – пояснили лісівники. – У стаді ватажком є самка. Народжує вона від 4 до 8 поросяток, рідко – 12, набагато менше, ніж свійська свинка. Дика льошка – дуже турботлива мама, через це вона набагато агресивніша за самця. Вона самостійно готує кубло перед народженням малят, вистилаючи місце сухою травою, хмизом. Мама годує новонароджених дітей молоком до 4-місячного віку, проте живуть вони з нею до наступного шлюбного періоду. У самок він настає після двох років, у самців – після чотирьох!

Поросятка мають смугасте забарвлення, яке є природним маскуванням і поступово змінюється на руде, а потім – на темне. На літо кабани линяють, причому самки – раніше за самців.

Ікла є уже у малюків, правда, молочні, які з часом випадають. За розміром ікла знаюча людина легко розпізнає вік і стать кабана. У самок і молодих самців вони менші, а у старих самців ікла закручені і негострі».

Поголів’я вепрів у вінницьких лісах поступово збільшується.