Нині в області діє 50 учнівських лісництв, членами яких є 7 тисяч школярів. Юні лісівники вивчають непросту лісівничу справу, дбають про лісових мешканців.

В будь-яку пору року завжди турбуються про птахів вихованці учнівського лісництва «Юні друзі лісу» Сумівської ЗОШ (директор школи Г.М. Гуз, педагог-наставник М.М. Маценко), що діє в зоні діяльності ДП «Бершадський лісгосп» (директор М.В. Краснєєв, гол. лісничий В.А. Сташенко, лісничий Сумівського лісництва В.А. Гуз).

Біля школи юні лісівники збудували для пернатих «гуртожиток», де оселилися пташині сім’ї шпаків, синичок, ластівок. Облаштували пташину «їдальню» з цікавими годівничками, які постійно наповнюють крупами, зерном та іншими смаколиками.

Юні природолюби знають, що птахи – природні захисники лісу. Тому розвішали годівниці і в садах, на подвір’ї школи, біля садиби Сумівського лісництва. Також вихованці учнівського лісництва «Юні друзі лісу» разом зі своїми наставниками підгодовують красенів-лебедів, що оселилися на річці Південний Буг в межах с. Сумівка.

Щоб більше дізнатися про пернатих друзів, про те, як їм допомагати, учні готують презентації про птахів, які зимують, і про птахів рідного краю та світу.

Хоча ще сипле снігом зима, та сумівські школярі разом з дорослими вже готуються до зустрічі перелітних птахів, майструють синичники, шпаківні. Матеріалом для виготовлення будиночків для птахів забезпечив Бершадський держлісгосп. Відомо, що штучні гніздівки регулюють чисельність птахів в період гніздування. Це є важливим чинником у боротьбі зі шкідниками дерев. Тепер дітлахи з нетерпінням чекають крилатих друзів, справжніх провісників весни.

Така практична діяльність має важливе лісівничо-просвітницьке значення. Турбота про ліс та його мешканців привчає дітей цінувати лісівничу працю, берегти природу рідного краю, дарує приємні емоції та допомагає школярам з дитинства зростати дбайливими господарями та справжніми друзями лісу.

Пресслужба Вінницького ОУЛМГ