Вінницький орендар викупив підвал у житловому будинку, колишньому гуртожитку м’ясокомбінату. У цьому приміщенні планує зробити капітальний ремонт та відкрити склад -магазин. Як тільки почались ремонтні роботи, по стінах будинку пішли тріщини. – обурено розповідають мешканці.

– Ще в грудні 2020 року кожний заїзд будівельників супроводжувався скандалами, доходило навіть до бійок. Вінничани всіляко намагаються зашкодити цій розбудові. Житилі будинку заявляють, позиваються в суд на орендаря через його діяльність.

Забудовник спершу викупив перший поверх. Зробив ремонт та продав приміщення під магазини. По стінах будинку пішли тріщини. Але те, що відбувається зараз — переходить всі межі. Той самий чоловік викупив підвальні приміщення разом зі входом. Без погодження з жителями цього будинку. Нашої згоди на розбудову підвалу цього приміщення ніхто не запитав, а тепер ми мусимо страждати від наслідків та розрухи.

За правилами добросусідства у багатоповерховому будинку, не можна допускати виконання робіт та інших дій, що викликають псування приміщень, приладів та обладнання будинку чи порушують умови проживання громадян. Але на нашу думку, у забудовника “ все схвачено”, тому він не соромиться показувати свою байдужість до нашої думки.

Заявив, що має документи на викуплення підвалу. Там йдеться про 300 квадратів. А нам вже повідомили, що мають наміри зробити фасад. Тобто, окрім підвалу зробити та виходу на вулицю, вони вирішили оздоблювати ще й прибудинкову територію — без жодних документів. Ми вимагали, узгодження з нами — жителями дому. Але забудовник ще й виставив паркан перед будинком.

Зібравшись громадою будинку ми зняли паркан та інші дерев’яні споруди, які знаходились на прибудинковій території. Це припинило їхню роботу на деякий час, але далі — все-рівно все продовжилось…

А на наші повстання немає жодної реакції, тому ми будемо судитись. Вже найняли юриста!

Бо вже зараз по будинку пішли тріщини, а тут проживають десятки сімей разом з малими дітлахами.

Та якщо будівництвом вони зачеплять несучу стіну, яка є основною вертикальною конструкцією будівлі, бо спирається і передає на фундамент навантаження від власної ваги і від ваги перекриттів, будинок пошкодиться і в майбутньому, може бути справжня розруха.

На всі звинувачення жителів будинку, забудовник відповідає:

Проект зроблено в п`яти томах. Є експертна оцінка. Договір складено відповідно до неї. Все буде по закону. А ці тріщини — це дифракційний шок. Всі свої дії я узгоджуватиму з жителями будинку.

Марина Романова