Зловмисники створювали порнографічний контент із зображення клієнтів-боржників для шантажу. Вони надавали кредити, а в разі несплатити чи затримки – погрожували опублікувати псевдофото та відео.

Наразі правоохоронці провели 50 обшуків в офісах компаній, квартирах та автомобілях фігурантів у Вінницькій, Київській, Харківській та Сумській областях. У зловмисників вилучили мобільні телефони, комп’ютерну техніку, серверне обладнання та “чорнові” записи.

Учасниками злочинної схеми стали понад 30 осіб. Фігуранти створили дві фінансові компанії, які надавали кредити. В штаті працювали також колектори, що займалися шантажем клієнтів-боржників. Зловмисники за допомогою фоторедакторів виготовляли порнографічний контент із зображенням позичальників або їхніх родичів, після чого погрожували фізичною розправою та розповсюдженням порноматеріалів.

За попередніми підрахунками, жертвами зловмисників стали понад 360 тисяч українців. На правопорушників відкрили кримінальне провадження за частиною 4 статті 189 (Вимагання) та за частиною 3 статті 301 (Ввезення, виготовлення, збут і розповсюдження порнографічних предметів) Кримінального кодексу України. Їм загрожує до 12 років позбавлення волі із конфіскацією майна. Процесуальне керівництво здійснює Офіс Генерального прокурора України.

Ілона ВАЛЬТЕР