Вінничанка з баталь­йону «Айдар» Віта Заверуха знову у центрі уваги. Кілька днів тому на своїй сторінці в Інстаграм лідер організації «Братство» Дмитро Корчинський повідомив про те, що Віту арештували за «напад» (шляхом дряпання шиї) на журналіста телеканалу «Наш» Алєксєя Пальчунова під час пікетування приміщення.

Він звернувся до поліції з заявою про перешкоджання журналістській діяльності. Колегам розповів, що отримав кілька ударів у голову, а Віта подряпала шию. А Дмитро Корчинський сказав, що дівчина у небезпеці, її можуть вбити.

– За нашою інформацією, певними чинами поліції готується вбивство активістки «Братства» Віти Заверухи під час транспортування до ІТУ, суду або в тюремному «стакані». Це буде замасковано під самогубство. Справа в тому, що поліція дуже налаштована проти неї, — пише Дмитро Корчинський.

Новину підтвердив вінницький активіст Юрій Хорт. Згодом розповів, що дівчина провела ніч в ізоляторі. Увечері в п’ятницю Віту Заверуху звільнили, вона вдома. Незабаром їй вручать підозру.

Це друге звинувачення Віти у криміналі. Два роки тому її звільнили з-під варти під заставу в 1,6 млн грн, яку вніс підприємець Олексій Тамразов. Вона була однією з підозрюваних у справі ліквідації двох екс­беркутівців. Справа й досі на розгляді в суді. Після виходу з в’язниці Вікторія Заверуха вийшла заміж за голову орга­нізації «Невідомий патріот» Євгена Строканя.

Ілона ВАЛЬТЕР