У справі фігурує 500 виконавців і 43 ФОПи зі студентів Вінниччини.

Печерський райсуд Києва має розглянути клопотання про арешт і передачу арештованого в рамках провадження у B2B майна в Агентство по розшуку і менеджменту активів (АРМА).

Це перший крок, який відкриває можливість в подальшому розрахуватися з частиною ошуканих вкладників золотої піраміди. Тим часом кажуть, що маркетингова особа B2B Микола Гонта, який родом з Ладижина, нібито відпочиває на екзотичних островах, поки тисячі ошуканих українців намагаються повернути свої кошти. Бо несли туди в прямому сенсі слова мільйони гривень, літні люди віддавали останні накопичення зі своїх мізерних пенсій, а організатори угоди (за даними СБУ) придбали собі цілий острів з нерухомістю на Дніпрі, десятки елітних авто і, за приблизними підрахунками, змогли отримати близько $ 250 млн.

Проаналізувавши судову практику щодо потерпілих в угодах B2B з регіонів, ми прийшли до висновку, що суди на місцях зовсім не зацікавлені розглядати подібні справи і, як правило, ухвалюють рішення про передачу матеріалів на розгляд у Ладижинський міський суд Вінницької області — на малу батьківщину організаторів «золотого проєкту». Зі свого боку, Ладижинський суд відмовляє у відшкодуванні постраждалим. Шанси на справедливість можна отримати лише в столичних судах.

А тим часом фінансова піраміда, побудована на ювелірних магазинах B2B продовжує працювати. Левова частка бізнесу перебралася в онлайн.

В магазинах Вінниці сертифікати тепер не продають. Але є суперзнижки: 70% на срібло, 40% – на золото.

А що ж із самим розслідуванням? Як нам повідомили правоохоронці, серед організаторів та виконавців злочинної схеми – близько 500 людей, включаючи продавців, консультантів, касирів та менеджерів. Головних фігурантів, які розвивали «фінансову піраміду», близько 25. Майже всі – вихідці з Вінницької області. Підозру оголосили трьом: організатору Миколі Гонті, його дружині Олені – засновниці благодійного фонду «Зимородок», що фігурує в розслідуванні, та головному бухгалтеру компанії. Слідчий Нацполіції просив для Олени Гонти запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю застави 8,7 млн грн. Прокурор погодив таке клопотання, проте суддя Печерського районного суду Києва Крістіна Константінова ухвалила значно м’якше рішення – цілодобовий домашній арешт.

Згодом колегія суддів Київського апеляційного суду скасувала навіть цю ухвалу та обрала  особисте зобов’язання. Організатора фінансової піраміди Миколу Гонту спочатку взяли під цілодобовий домашній арешт, а згодом відпустили під особисте зобов’язання. Слідчий просив застосувати запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення 8,7 млн грн застави.

Такий же запобіжний захід обрали і для головного бухгалтера B2B, що адміністрував рахунки організації. Після арешту активів «Зимородка» організатори знайшли інший спосіб залучення безготівкових коштів. Вони зареєстрували 43 ФОПи з третьою групою оподаткування. Через кожного з них проводили річний дозволений на той час максимум – 5 млн грн.

ФОПи – це студенти з Вінницької області. Їх зібрали в гуртожитку, зареєстрували, після чого забрали в них ключі й паролі від клієнт-банку. За реєстрацію ФОПа кожен з них отримав по 1 тис. грн. Зараз у деяких з них по 12 тис. грн податкового боргу. Адміністрування рахунків здійснювали бухгалтери B2B. Ось такі схеми…

Сам Микола Гонта поки що не коментує ситуацію, раніше ЗМІ він повідомляв, що їхні юристи готують позови до суду.

Вікторія Трудько