Верховна Рада проголосувала у першому читанні за законопроект №4534, згідно з яким пропонується заборонити розміщувати наземні рекламні конструкції уздовж доріг і на вулицях. Комітет з питань інтеграції України в Євросоюзі схвалив цей проєкт, – повідомляє сайт парламенту 11 лютого.

Засоби зовнішньої реклами повинні розміщуватись не менш як за 200 м від смуги відведення автомобільних доріг загального користування та не менш як за 1000 м одне від одного, а у населених пунктах – не менш як за 50 м від проїжджої частини вулиць і доріг та не менш як за 500 м одне від одного.

Окрім того, пропонується визначити, щоб у населених пунктах розмір рекламного поля зовнішньої реклами не перевищував 1,2х1,8 м.

Пропонується заборонити розміщувати зовнішню рекламу на таких ділянках: пішохідні доріжки; пішохідні алеї; велодоріжки; над проїжджою частиною дороги; на відстані до 50 м від перетину залізничних колій і автодороги; на відстані до 10 м від краю смуги відведення автомобільних доріг загального користування та ін.

Чому хочуть заборонити розміщувати рекламу уздовж доріг?

Проєкт, який забороняє розміщувати білборди на вулицях, автодорогах і залізничних переїздах розробили для того, щоб знизити аварійність на дорогах. Особливо в нічний час доби.

Вночі на дорозі водій частіше буде відволікатися на яскраві рекламні банери. Це знижує його увагу. Така ситуація підвищує ризики численних ДТП.

Крім заборони на розміщення білбордів, Комітет з інтеграції  підтримав інші законопроекти. Один з них передбачає заборонити нав’язливу музику в маршрутках і автобусах.

Ірина ЗОНОВА