Майстрами-каменотесами виготовлялися різноманітні кам’яні вироби, що вже багато століть радують нас своєю красою. Козацькі хрести, придорожні стовпчики, жорна, жолуби, ступки, комини та багато інших потрібних людям речей. Завдяки пісковику знамениті митці зі всієї України створили таке унікальне явище, як По­дільський оберіг у Буші. Камінь користується особливим попитом у країнах Європи. Його використовують для сучасного оздоблення вулиць, приміщень, внутрішніх інтер’єрів.

Парк скульптури буде над Дністром

– Геологи Геннадій Сільченко та Катерина Деревська кажуть про унікальність нашого краю, неповторність самого пісковика, можливість заглянули на 500-600 млн років у минуле нашої планети, — розповідає керівниця ГО «Туристична Ямпільщина» Мирослава Марченко.

— Можна пишатися, що в Україні є тільки два таких потужних, відомих на весь світ родовища каменя-пісковика — Тернопіль­ське та Ямпіль­ське. В наших кар’єрах можна відшукати неміади — залишки, відбитки перших безхребетних істот, ступити ногою на породи епохи Кемб­рійського, Вендського періодів розвитку планети, відчути себе частиною великого та вічного Всесвіту! Ямпільчани мають шанс розробити унікальний, єдиний на Поділлі культурно-геологічний, туристичний маршрут. Для цього є всі можливості.

У маршрут може бути включена чисто геологічна екскурсія у кар’єри сіл Русава, Франківка; відвідування хати каменотеса, яких багато у Русаві. Далі знайомство із цехами по обробці каменю у Віталія Гаїни, Івана Загробського. Майстер-класи у відомих каменотесів, виготовлення туристами власноруч кам’яного суве­ніра. Багато цікавого може практично показати гостям каменотес, скульптор Сергій Донченко. Частиною маршруту буде Парк скульптури у Ямполі над Дністром. Наш земляк, цекинівчанин, запропонував провести фестиваль «МУЗИКА У КАМЕНІ» безпосередньо у кар’єрі, де зовсім інше сприйняття часу та плин життя. Готовий нам допомогти і всім добре відомий художник Олександр Пелешко зі своїми студентами із Вінницького бу­дівельного коледжу. Головне, що є цікава ідея і є люди, які готові втілювати її у життя.

Віталіна Володимирова