Він родом з Житомирщини. Закінчив Хмельницьку національну академію Державної прикордонної служби, факультет Внутрішніх військ. Службу починав з командира взводу. Став заступником комбата. Але офіцер ви­рішив продовжити навчання в Національній академії Нацгвардії.

З 2019 року і до теперішнього часу підполковник Андрій Мартинюк відбуває службу в Калинівському полку Нацгвардії на посаді командира батальйону оперативного призначення.

– Вже понад 15 років служби, я намагаюсь навчити кожного свого підлеглого, що бути військовим, а тим більш офіцером – це відповідальна та серйозна справа. Ти є захисником держави, її обличчям та надією, – каже Андрій Мартинюк.

— Мені подобається бути офіцером Нацгвардії, і шлях командира я обрав сам. Головний мій обов’язок — бути справедливим і сильним керівником. Як кажуть: «Справжній командир, той, який показує особистим прикладом». Пам’ятав про це, коли був в АТО/ООС. Навіть коли проходять заняття з фізичної підготовки або з тактики, я показую своїм прикладом, як потрібно робити, а потім вимагаю від підлеглих. Мені досі телефонують підлеглі, які звільнились, і дякують за службу та чоловічі поради, що допомагають їм в цивільному житті.

А у вільний від служби час Андрій Мартинюк займається моделюванням вантажних автомобілів.

– Я думаю, що кожна людина повинна мати хобі, адже таким чином вона розвивається, в неї відкриваються таланти, і взагалі вона розвивається, як особистість. Що стосується мого захоплення, то це ще змалечку. В дитинстві не було такого вибору іграшок, а саме, автомобілів, і це мене спонукало робити щось самому.

Першу свою модель зробив повністю з картону ще в 2014 році — це червоний «MAN». Таким чином я знімав стрес після бойових дій. Робив цю вантажівку дуже довго. Важко було кожну деталь обробити, пофарбувати, приклеїти. Та згодом втягнувся. Зараз частіше за все роблю вантажівки вдома (на Хмельниччині) разом зі своїми двома синами. Це допомагає і відпочити від служби, і поспілкуватися з малечою.

На даний момент я зробив понад 15 моделей різних вантажівок, з картону і з пластику.

Сподіваємось, що незабаром потрапимо на виставку ексклюзивних робіт талановитого офіцера.

Віталіна Трудько