Свою назву вони отримали за крупні стегнові шпори (по 2-3 шпори на кожній задній лапі). Прикро, що через людей шпороносних черепах в природі залишилося не більше 18-20 тисяч особин.

А віднедавна п’ять таких рідкісних черепашок оселилися у «Подільському зоопарку». Про це працівники радо повідомили на своїй сторінці.

Прибули нові мешканці зоопарку із західноафриканської країни Бенін, переліт та адаптацію до нових кліматичних умов добре перенесли. Наразі вони у карантині. Маляткам лише рік, а тривалість життя таких черепах 50-100 років. Попри досить маленький розмір черепах, вага кожної з них наразі становить 750 г, діаметр панцира — 11 см.

– Щороку 1 травня ми будемо проводити заміри розмірів та ваги наших шпороносних черепах. Ці дані ми обов’язково будемо висвітлювати, — пообіцяв директор зоопарку Євгеній Ткачик. – Оскільки ці черепахи теплолюбиві, підлога у вольєрі, де їх утримуватимуть, буде завжди тепла. По­дільський зоопарк вже замовив спеціальні інфрачервоні лампи, — зазначив Євгеній Ткачик. – Будемо утримувати черепах у теплому вольєрі з електрокилимом, який тримає температуру на рівні 30 градусів тепла. Обігрів решти підлоги вольєру — не нижче 10 градусів тепла. В теплу пору року шпороносні черепахи перебуватимуть у відкритому вольєрі. Тварини самі обиратимуть, де їм перебувати.

Годують черепах двічі на день. На великій тарелі їм подають подрібнене листя салату, дрібно порізані кабачок, огі­рок, помідор, яблуко, моркву.

Для того, аби вони відчували себе комфортно за будь-якої погоди та пори доби, вхід у зимівник, де постійно грітимуть лампи, буде завжди відчинений.

Ілона ВАЛЬТЕР