– Мій батько працював у колгоспі й мав велику родину. Зарплату не завжди платили, але в нас добре родили 20 горіхів біля хати. Тато возив їх на Урал та Сибір, а за отриману виручку нас годували та взували. Горіхи насправді дуже рентабельні, інколи перевищують зернові у 10 разів. Більше того, їх можна реалізовувати понад півроку й зберігати до двох років. Він легкий, не боїться морозів, — розповідає Іван Юкал. — У нашому селі Лісове є дерева, яким 60-70 років, вони родять по 200-250 кг горіхів.

Коли господар вирішив закласти плантацію, то купити хороший посадковий матеріал було ніде. Мусив зробити власний розсадник.

– У мене є сім маточних дерев від діда, звідти я й взяв матеріал для насіння та селекції. Насамперед раджу господарям визначитись, скільки коштів ви можете вкласти у цю справу і як будете забезпечувати сад всім необхідним. Вже тоді можна приступати до закупівлі саджанців та висадки. При закладанні саду слід врахувати, що сама схема залежить від типу дерева. Карликові раджу розміщувати щільно — 3х3 метри з поєднанням 6х6, адже вони навіть за кілька десятиліть виростають не більшими двох метрів. На одному гектарі можна розмістити 102 дерева. Більші дерева слід висаджувати за напівінтенсивною схемою: 14х7, 12х6 або 10х5, на гектар вийде 138 саджанців.

Із одного горіха можна зібрати 9 мішків плодів, загалом 270 кілограмів. Велике значення має місце, де садити дерева. У мене є навіть власна прикмета – якщо у місцевості росте дичка-черешня, то й горіх буде. Дуже добре підходять пагорби та схили, на південному схилі дерево раніше зацвітає. Чималу роль відіграє і роза вітрів, адже горіх навесні має бути захищеним від холоду. Розмістіть на ділянці прапорець і слідкуйте, куди віятиме вітер із 15 квітня по 15 червня. При закладці варто розміщувати дерева-запилювачі перпендикулярно до рози вітрів, пилок легше потраплятиме на кожен наступний ряд. Доцільно розташовувати дерева з протоандричним типом цвітіння перехресно з деревами протогінічного типу. Батьківських дерев, які розрізняють по сережках, в саду має бути 15-20 %, і 80% — материнських. Обирайте 30% ранніх сортів, 50% середньостиглих і 20% пізніх.

Висаджувати горіхи можна як навесні, так і восени. Потрібно приготувати яму розміром 100х100 см і глибиною 70 см. У піщаний ґрунт додавати на дно глину та 4-5-річний перегній. У важкий ґрунт — пісок та такий же перегній. У лунку покласти насіння бобових, яке перед тим обробити розчином міковіталу – живими клітинами і спорами гриба. На 100 грамів насіння – 10 грамів розчину. Загалом, за розрахунками Івана Юкала, на шостий рік плодоношення рентабельність промислового горіхового виробництва досягає 400-450%. Наразі волоський горіх в шкаралупі продають гуртом від 60 грн/кг, ядра — приблизно по 220 грн. Окрім ядер, фермери заробляють на продажу горіхових шкірок, перепонок, роблять настоянки, а листя йде на корм для худоби.

Віталіна Трудько