Ця історія почалась із кохання двох молодих людей, зустрічей, весілля та народження дитини. Однак Настуня з Козятина росла, але не розмовляла.

Рідні старалися, але час минав, а дитина мовчала. Зверталися, куди могли. В садочку їм порадили звернутися до інклюзивно-ресурсного центру.

– Віднедавна в нашому садочку організовано інклюзивне навчання: фахівці проводять спе­ціальні заняття. Увесь час поряд з дівчинкою була її енергійна бабуся, бо мама працює за кордоном, — розповіла директор Козятинського міського інклюзивно-ресурсного центру Марина Гончарук.

— Така відповідальна бабуся стала для мене взірцем працездатності та оптимізму. Задля розвитку своєї улюблениці вона відвідує з малечею гуртки, старанно виконує всі рекомендації. Вони з мамою шукають те, що подобається і краще вдається їхній красуні: гімнастика, танці, кіокушинкай-карате, модельна школа. Все, що допомагає проявити себе дівчинці.

Найбільшим досягненням Настуні є участь у фешн-показі дитячого одягу «BEST MODELS 2020», що від­бувся у Києві.

– Мене захопило її фото на сторінках глянцю модельного дитячого журналу. А ще вона отримала пропозицію рекламувати бренди дитячого одягу! Ось так піклуються про розвиток особливої дівчинки, яка майже не розмовляє, її мама та бабуся. І часом здається, що дитина вже випереджає своїх ровесників.

Віталіна Володимирова