Посвячену воду вважають цілющою і нею лікують худобу, дають птиці, навіть бджолам. Воду ставлять у темне місце, зберігають у чистому посуді. А ще жителі цих населених пунктів готують саме цього дня страву села – чорну колотуху.

– Цьому рецепту понад 100 років. Так моя прабабуся готувала, і я зараз на кожне свято готую. Беремо сушених яблук, груш і слив. Варимо у підсолодженій воді. Потім узвар зливаємо. А сухофрукти перетираємо через сито, щоб не було зернят, — каже жителька села Михайлин Ольга Балицька. — Потім печемо пироги або книші. Беремо 2 склянки муки, пів чайної ложки соди, пів чайної ложки солі, одне яйце, пів склянки олії, одну чайну ложку оцету, пів стакана води. В окремому посуді збити яйце, олію, оцет, воду (я брала трохи теплу).

Тепер в борошно починаємо поступово вливати цю рідку суміш і швидко замішуємо еластичне тісто. Загорнути тісто в плівку і поставити в холодильник мінімум на 1 годину. Потім дістаємо його і всередину пирогів кладемо сухофрукти, змашуємо жовтком пироги і випікаємо у духовці 30 хвилин. Також цю чорну колотуху з сушні поливають зверху на молочний кисіль – і виходить дуже смачно.

Валентина Лісова