Про це повідомляють джерела у правоохоронних органах.

– Два телефони вилучили в Сергія Чернова, який є одним із п’яти підозрюваних виконавців викрадення на початку грудня минулого року юриста Олега Мірошниченка нібито на замовлення власника будівельної корпорації «Укрбуд» Максима Микитася. Чернов наразі співпрацює зі слідством. За словами прокурора у справі, до нього застосовані заходи безпеки. Серед осіб, з якими нібито він переписується — Сергій Пастир (або Удав), Євсєєв В.Д., Юляха Борюсіка, Ножик та інші. У переписці між собою учасники згадують про цукровий завод на Вінниччині, – повідомили джерела в органах.

– Зокрема нібито Сергій Чернов пише Євсєєву В.Д. 2 грудня: «Їду забирати завод у Вінницю. Цукровий». За кілька днів Євсєєв В.Д. надсилає йому посилання на статтю про те, що прокуратура зацікавилася рейдерами цукрового заводу, і питає: «Читав?» – на що не отримує відповіді. Також Чернову 5 грудня Юляха Борюсіка скидає те саме посилання й питає, чи це робота Вадіка. Чернов підтверджує.

Йдеться про Іллінецький цукровий завод, власниками якого є Лілія та Анатолій Кучинські, які проживають за кордоном, а директором — місцева мешканка Юлія Десюк.

– Я працюю на заводі з 2004 року. А в 2019 році очолила підприємство. Завод працює кожен сезон, сплачує податки. Робітники отримують достойну зарплату, їх у сезон маємо близько 400 осіб, – розповіла нашому журналісту пані Десюк.

– Перші зміни відбулись у реєстрі співвласників. 18 листопада нотаріус з Києва Світлана Маляренко видала доручення на купівлю-продаж пакету акцій нашого співвласника Анатолія Кучинського. А до того, 29.09.2020, таке ж доручення видала інший нотаріус – Оксана Шадко на купівлю-продаж пакету акцій Лілії Кучинської. Довіреність справжня, але ми припускаємо, що вона була зроблена за підробленим паспортом. Якщо Анатолій в Україні, то його сестра Лілія вже давно в Іспанії. Вони точно не надавали і не уповноважували нікого здійснювати продаж часток у підприємствах ТОВ “Гарантінвест”, і підприємство є власником майна та ТОВ “Іллінецький цукровий завод” (три власники), який це майно орендує, – каже директорка.

– Про ситуацію із зміною складу засновників ми дізналися 26 листопада випадково, це шокувало, і ми не могли швидко приймати вірні рішення. А тим часом шахраї вже 27 листопада до Реєстру внесли зміни директорів обох підприємств на одну і ту ж людину, якогось Удовенка Сергія Анатолійовича. Зміну директора зареєстрували у Брацлавській селищній раді. Зробили довіреність на право перепродажу часток і потім уже оформили продаж. Інтерес до підприємства пояснюю повними складами перероблених буряків. Не вся готова продукція належить цукровому заводу. Є ще здавачі буряків, є перевізники. І коли зупиняється завод, залишається дуже велика кредитна заборгованість. Тому нажитися, особливо якщо ти не намагаєшся гасити кредитну заборгованість, можна добре.

Не виключено, що новий власник заводу на Вінниччині Сергій Удовенко — той самий, який підписаний у телефоні Чернова як Сергій Пастир та Удав. Згідно з реєстром юридичних осіб, чоловік на ім’я Удовенко Сергій Анатолійович зареєстрований в Одесі. З 2009 по 2011 рік був серед засновників ТОВ «Бізнес-кардинал». Є власником ще кількох компаній в Одеській області: ТОВ «Тоуран-Схід», ПП «Алекс Транс», ТОВ «Будсістем». А ще Удовенко Сергій Анатолійович є власником 8% акцій ПП «Райдужний», яке очолює Магомет Айдаміров. Він є громадянином України й мешкає в Одесі, затримали у 2018 році працівники поліції за підозрою у викраденні Юрія Юріцина — власника будівельної компанії. Згідно з обвинувальним актом, чоловіка утримували в полоні 47 днів, вимагаючи 250 тисяч доларів нібито боргу, якого не існує. Улітку минулого року Айдамірова звільнили з-під варти, але затримали наприкінці грудня за підозрою в незаконному зберіганні вибухівки. Також, згідно з допитом Сергія Чернова, який цитували в суді адвокати Максима Микитася, напередодні викрадення Олега Мірошниченка вони збиралися групою в кафе. За даними слідства, організоване злочинне угруповання базувалося в Києві й Одесі та працювало під керівництвом двох злодіїв у законі, які наразі перебувають у РФ. Слідством задокументовано п’ять епізодів імовірної злочинної діяльності фігурантів. Загальна сума коштів, які вони, за даними слідства, намагалися отримати через вимагання та застосування насильства — приблизно два мільйони доларів США.

У пресслужбі обласної прокуратури повідомляли – ними перевірено опубліковану у ЗМІ інформацію шляхом її співставлення з даними державних реєстрів, в результаті чого встановлено факт відсутності серед засновників ТОВ «Іллінецький цукровий завод» однієї з ймовірно потерпілих осіб, що свідчить про достовірність інформації та наявність у діях певних осіб ознак кримінального правопорушення, передбаченого ст. 206-2 КК України, тобто протиправне заволодіння майном підприємства, – повідомляє пресслужба обласної прокуратури. У зв’язку із зазначеним, прокуратурою вжито заходи реагування шляхом внесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей про кримінальне правопорушення, передбачене 206-2 КК України.

Віталіна Володимирова