З’ясувалось, що колишній ректор одного з медичних вишів разом із двома помічниками організували схему для успішного проходження студентами-медиками зовнішнього незалежного оцінювання професійної компетентності «КРОК». Для цього ексректор нібито використовував знайомства в Міністерстві охорони здоров’я та державній організації «Центр тестування».

За три тисячі доларів він обіцяв допомогти з успішним складанням іспиту та отриманням сертифікату. Після одержання «замовлення», за даними слідства, він пропонував викладачам і студентам-відмінникам за 500 доларів скласти іспит замість клієнта. Для цього разом із помічниками ексректор змінював світлину в паспорті замовника на фото підставного студента. Як кажуть у поліції, під час оперативно-розшукових заходів задокументували 8 фактів складання іспиту підставними людьми з підробленими паспортами.

Загалом правоохоронці повідомляють про понад 60 випадків незаконного отримання сертифікатів за цією шахрайською схемою. Щорічно на такій діяльності заробляли приблизно два мільйони доларів.

Під час проведення обшуків за місцем проживання фігурантів та місцями проведення іспитів правоохоронці вилучили екзаменаційні роботи підставних студентів, документацію про проведення іспитів, паспорти громадян України з ознаками підробки, засоби зв’язку, грошові кошти, бланки сертифікатів щодо успішного складання іспиту тощо. І як нам повідомили джерела у органах – користувались такою послугою і студенти з Вінниці, які навчаються у столиці.

Досудове розслідування триває за ч. 4 ст. 190 Кримінального кодексу — шахрайство в особливо великих розмірах або вчинене організованою групою. Санкція статті — позбавлення волі від 15 до 20 років із конфіскацією майна.

Те, що викладачі допомагали за гроші здати «КРОК», викликало справжній ажіотаж серед студентів України та Вінниччини зокрема. Наші земляки не приховували своїх нарікань щодо цього іспиту і називали «лотереєю», а не перевіркою знань. Більш того, рік тому кілька десятків студентів останнього курсу Вінницького національного медичного університету вийшли під стіни Вінницької ОДА на знак протесту проти введення іспиту “Крок ”.

— Ми не проти самої реформи, – казали студенти тоді – Ми проти того, щоб її ввели безпосередньо під час навчального року. Ця система не надає нам гарантованого місця роботи після інтернатури. Від тесту залежить наш рейтинг вступу до інтернатури, але в нас навіть немає джерельної бази для підготовки. Студенти втрачають можливість вибору місця для інтернатури. Тепер вони можуть подати свій запит лише на п’ять різних медичних фахів в одній лікарні або на одну спеціальність у п’ять різних лікарень.

Чим вищий бал “Кроку”, тим більше шансів обрати найбільш престижний фах, але якщо кількість балів буде рівною, то в рахунок братимуть пробні тести “Крок 1”, які майбутні випускники здавали на третьому курсі.

— У той час “Крок 1” – це було, аби здати, нас ніхто не попереджав про те, що потім він буде враховуватись. Якщо конкуренція на ці спеціальності дуже висока, то інтернатура може бути відстрочена на рік без права перездачі “Кроку 2”. — “Крок 2” мав би знищити корупцію, але нас не навчають нічому, крім здачі тестів. Ми могли б просто здати тест і все, крім того сама база тестів складена неправильно і частина з них протирічить нормам МОЗ…

Додамо, що “КРОКи” – це система ліцензійних інтегрованих іспитів. Три етапи тестування призначені для визначення відповідності показників медичної освіти державним стандартам і встановлення професійної компетенції медпрацівників. У разі нескладання “КРОКу” – студенти-медики не можуть продовжувати навчання та відраховуються із навчального закладу.

Віталіна Володимирова