«З 1998 по 2003 рік я навчалась на стаціонарі у педуніверситеті та отримала спеціальність вчителя історії. Чи увійде навчання в університеті в трудовий стаж? » – попросила жінка відповісти фахівців ПФУ у публікації “Пенсійного кур’єра”.

Так, ст. 56 Закону України «Про пенсійне забезпечення» – раніше було передбачено зарахування до стажу часу навчання, зокрема у вищих навчальних закладах.

«Період навчання в університеті у 1998-2003 рр. увійде у ваш загальний страховий стаж при призначенні вам пенсії за віком, оскільки періоди трудової діяльності та інші періоди, що враховувалися до стажу роботи для призначення пенсії до набрання чинності ЗУ “ Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” (до 01.01.2004), зараховуються до страхового стажу в порядку і на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше», – пояснили в ПФУ.

Періоди навчання в училищах, технікумах, вищих навчальних закладах на стаціонарі зараховуються до стажу при обчисленні розміру пенсії, якщо вони мали місце до 1 січня 2004 р. А із 01.01.2004 р страховим вважається стаж, коли особа підлягала загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за неї щомісяця сплачувалися внески до ПФУ. Студенти за Законом про пенсійне страхування не підлягають такому страхуванню, тому і навчання, що мало місце після 1 січня 2004 року, не зараховується до страхового стажу.