За словами міністра Степанова, вакцина Ковакс Пфайзер «трішечки затримується», та й індійська… одним словом, теж. Взагалі не зрозуміла на сьогодні ситуація з проплаченою китайською Сіновакс, від якої вже відмовилось кілька країн через низьку ефективність (не більше 50%) і яку, з легкої руки міністра охорони здоров’я, нам продають по найвищій ціні за дозу. Тепер і вона ще «трішечки затримується».

Нагадаю читачам, що спочатку перемовини з китайським виробником вакцини вела державна компанія «Медичні закупівлі». Як повідомляють деякі джерела, йшла мова про ціну за дозу 3–4 долари. Але одноосібним рішенням міністр передав процедуру закупівлі приватній фірмі – посереднику «Лекхім». І, відповідно, тут же ціна за одну дозу цієї вакцини зросла до 17 доларів 85 центів. Свої дії Степанов пояснив тим, що «Лекхім» дуже давно на ринку і має налагоджені контакти з багатьма міжнародними фармацевтичними компаніями. Чи не тому у нас найдорожчі у світі ліки?

Поки цими складними схемами МОЗу займається НАБУ, нам з вами знову залишається лише читати, що в Ізраїлі вже провакцинували майже всіх жителів. І роблять безкоштовне щеплення усім бажаючим іноземцям. Чи, наприклад, що Євросоюз береться до кінця літа вакцинувати усіх своїх громадян і т.д. Чому ж у нас знову все задом наперед? Чому найважливіші речі відкладаються на другий план, а вся «бурна» діяльність влади, читай — держави, націлена лише на те, щоб підняти ціни на енергоносії, комуналку, продукти харчування, ввести якийсь додатковий локдаун… Тобто лише на те, щоб по максимуму обібрати своїх громадян.

Адже зрозуміло, що вартість однієї дози вакцини із закупівельної ціни 510 гривень для нас виросте, зрештою, вдвічі. І все буде зроблено так, щоб безкоштовно і без черги пройшли вакцинування кілька сотень «авторитетних» людей. Решті доведеться заплатити по повній. Бо маленьке затримання плавно перейде в хро­нічне, як це у нас ведеться. Щоб виникли дефіцит та ажіотаж. Потім з’явиться чергова замовна статистика, що українці взагалі не бажають робити щеплення. Так, аби чим – не захочуть. І далі нам демонструватимуть героїчні досягнення на тлі боротьби з коронавірусом.

Вчені та аналітики кажуть, що це може затягнутися до 2023 року. Коли уже всі забудуть про страх перед Ковід-19, увійдуть у нормальний ритм життя, запустять свої економіки, перед нами ввічливо закриють ворота до Євросоюзу та інших цивілізованих країн. І, як жебракам, скидатимуть сюди за великі гроші, що знову осядуть на рахунках приватних фірм-посередників, усілякий фармацевтичний непотріб у пляшечках від ковідної вакцини.

Якщо, на думку президента, ВР, уряду, РНБО, подібна картина вважається нормальною, то ми вже почали жити в різних країнах. Бо нам уже показали червону картку стосовно боротьби з корупцією. Місія МВФ на цей раз без натяків дала сигнал, що чим «більше держава бореться з корупцією, тим сильнішою стає сама корупція». Хіба у всієї цієї чехарди з вакциною, тестуванням і якоюсь контрабандною боротьбою з епідемією не стирчать її вуха?

Тим часом в Україні за минулу добу Ковід забрав життя ще 150 громадян, в тому числі й лікарів. І тепер, коли є вакцина, коли майже всі країни активно вакцинуються і рятують своїх громадян, хто відповість за щоденні похорони у пластикових мішках? І скількох ще втратимо родичів, близьких та друзів, яким держава через корупцію та недолугість чиновників не подала вчасно руку допомоги? Затримка вакцини – це як затримка боєприпасів під час бою. Тут зараз також передова. Хто не здатен, має звільнити місце іншій, більш відповідальній людині. І по-європейськи відповісти за згаяний час та можливості!