Збільшилась їх кількість і в лісах ДП «Крижопільський лісгосп» Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства.

Під час нещодавнього обліку диких тварин лісівники виявили багато вовчих слідів. У лісгоспі навіть виділили кошти на винагороду за вовчу голову. Уже з початку 2021 року одного вовка вдалось добути. Проте сіроманців вистежити не так то й легко…

Лісівники Вінниччини регулюють чисельність вовків, лисиць та інших хижаків. До їхнього переліку потрапили і шакали, які впродовж останніх років з’явилися в області. Адже лисиці без страху забігають до населених пунктів, вовки за відсутності харчів можуть нападати на домашніх тварин. Надмірна кількість хижаків негативно впливає на стан фауни – вовки знищують багато молодняка копитних тварин, і часто не від голоду, а керуючись хижацькими інстинктами. Ще хижаки часто є переносниками сказу. А з цим жартувати не варто.

Тому таке важливе значення мають заходи із регулювання чисельності хижаків та шкідливих тварин. Цей показник контролюється згідно з санітарно-ветеринарними нормами, здій­снюється постійний моніторинг відповідними працівниками державної лісової охорони та єгер­ськими службами держпідприємств Вінницького ОУЛМГ. Щороку видається певна кіль­кість дозволів на добування хижих та шкідливих тварин.

Відбуваються такі полювання на хижаків і в лісових угіддях Крижопільського лісгоспу. Спе­ціальні бригади організовують працівники державної лісової охорони лісгоспу, члени УТМР, небайдужі мисливці.

Підприємство навіть виділило кошти для заохочення полювання: за добутого вовка — винагорода 1 тисяча гривень, за лисицю або бродячого собаку мисливець отримує два набої.

Впродовж минулого 2020 року на території Крижопільського лісгоспу добуто 3 вовки, 7 шакалів, 91 лисицю, 166 бродячих собак, 58 котів, 39 сірих ворон. Уже в цьому році добуто 13 лисиць, 29 собак, 9 котів. 1 вовка добули на території урочища Соколівська дача. Звір зачаївся у канаві, готуючись вполювати козулю, і став сам здобиччю лісівника. У цій же місцині помічено сліди щонайменше трьох сірих хижаків, і це вже багато для нашої місцевості.

Минулих вихідних проводилося полювання на хижака в угіддях двох лісництв – Радянського та Заболотненського. Добули 4 лисиці, а от вовка не вдалося, хоч як старалися відстежити.