За це проголосувало 295 нардепів. 10 утрималися, 38 взагалі не голосували та виступили проти 18 політиків. Зокрема «проти» голосували депутати від «Опозиційної платформи — За життя» Віктор Медведчук, Нестор Шуфрич, Юрій Бойко, Олег Волошин та ще 13 депутатів від цієї фракції. Проти був і депутат від «Слуги Народу» Максим Бужанський.

Більше року до розгляду цієї постанови, котру ініціювали 33 народних депутати, не доходили руки. Тільки 2 лютого цього року її включили до порядку денного. А 17 лютого Верховна Рада визнала Революцію гідності  історичною подією і поставила крапку в історичній справедливості.

Найбільше запам’ятався виступ однієї з ініціаторів проєкту – депутата фракції «Голос» від Вінниччини Олександри Устінової.

– Я ніколи так не переживала під час виступу, але я дякую кожному депутату, який вийшов (ла) до трибуни і показали нашу єдність. Єдність парламенту в тому, що Революція гідності – це історична подія і один з ключових моментів державотворення в Україні, – поділилася вона згодом своїми враженнями. – І ніякі російські зливні бачки і пропагандисти тепер в жодному купленому суді не доведуть, що це «пєрєварот». А наша Небесна сотня – герої, які загинули за європейське майбутнє України.

Постанова № 2739, яку прийняла сьогодні Рада, це не просто політична заява. Це про цінності! – стверджують депутати.

Цим документом Рада називає Революцію гідності одним із ключових моментів українського державотворення та виразником національної ідеї свободи. Депутати наголошують:

  • не зволікати з розслідуванням злочинів, скоєних під час революції;
  • на важливості пам’яті про Героїв Небесної сотні;
  • на неприпустимості узурпації влади;
  • на важливості мирних зібрань і неприпустимості сваволі;
  • на важливості європейських цінностей як фундаменту України.

Крім того, дають політичну оцінку режиму президента-втікача Віктора Януковича, зокрема зазначають, що його політика «не в останню чергу» призвела до анексії Криму та «збройної агресії РФ та окупації нею окремих районів Донецької та Луганської областей».

А ще засуджують протиправні дії окремих співробітників підрозділів міліції «Беркут», окремих міліціонерів, військовослужбовців внутрішніх військ, судових виконавців, прокурорів, суддів, інших осіб під час Революції гідності.

Ілона ВАЛЬТЕР