“Ми другі в Україні – після Івано-Франківської області. Лише по Вінниці – 291. 9 летальних… Усі – старші 60 років.

Ситуація під контролем, але залишається серйозною.

18 лютого Вінниччина вперше піднялась на такий пік захворюваності. 9 лютого вперше інфікованих було 47, наступного дня – вже 271…

Саме на лютий аналітики МОЗу нам прогнозували пік.

48 дітей захворіли за останній день: Вінниця – 34, райони: Тиврівський – 5, Калинівський – 3, Мурованокуриловецький – 2, Козятинський, Липовецький, Бершадський та Хмільницький – по 1. Усі діти лікуються амбулаторно.

Тому вирішили, що з понеділка у всіх школах області учні 5-11 класів знову переходять на дистанційне навчання. 1-4 класи продовжують ходити в школу.

Щодо опорних лікарень. Вільні ліжка є – 1369. Кисень, апаратура та ліки теж.

Станом на сьогодні в області розгорнуто 2659 ковідних ліжок в 25 опорних лікарнях.

Протягом останнього тижня – плюс 40 ліжок. Чекаємо ще 85 ліжок з киснем за рахунок двох субвенцій – області надійшов 51,6 млн грн.

Киснем забезпечено 96,2% ліжок. Загальна завантаженість ліжок – 48,5%.

На жаль, все частіше звертаються до медиків, коли вже хвороба запущена.

З коронавірусом не можна терпіти і чекати, що стане легше. Зволікати нема часу.

Сьогодні на оперативному штабі головна інфекціоністка  області Лариса Мороз розповіла про вчорашню госпіталізацію лікаря «Пироговки». Тиждень він лікувався вдома. Його ледь вмовили лягти в лікарню. А йому 55 років, ситуація важка…

19 медиків захворіло за останній день.

Лариса Мороз:

– Цукровий діабет та ожиріння – основні чинники, які призводять до важкого перебігу. Особливо ожиріння у молодих – перша ознака вкрай важкого стану.

Постковідний синдром. На жаль, вінничан з ним багато. Які основні скарги?

Перш за все, ураження центральної нервової системи: від якихось депресивних станів – від плаксивості до порушення концентрації уваги. Деякі хворі скаржаться на те, що забувають навіть куди йдуть, забувають слова чи значення цих слів.

На другому місці – це легенева система. На щастя, у нас не так багато людей, які потребують кисневої підтримки кілька місяців по тому.

А от з боку серцево-судинної системи – інколи навіть через 4 місяці COVID-19 нагадує про себе.

Це нова проблема — реабілітація пацієнтів із тяжкою та середньою формою коронавірусу. Такі пацієнти (здебільшого люди старшого віку) потребують тривалого і складного лікування і ще тривалішого періоду реабілітації у медичних установах під наглядом фахівців.

Озвучують вінницькі лікарі й іншу проблему: ковідних хворих починають лікувати у приватних клініках – стаціонарно і амбулаторно. Є випадки, коли сильні імуноглобулінні препарати капають “на дому”. Як наслідок – тяжкі хворі, яких потім непросто витягати в ковідних лікарнях.

Та статистика говорить про те, що видужує однозначно більше, ніж захворює.

В оточенні кожного з нас половина або більше знайомих уже перехворіли.

Дещо розслабились. Забувати про маски та дезінфекцію не маємо права.

Дотримуйтесь дистанції! Мийте руки правильно і вчить цьому дітей! Чекаємо вакцинації”.