Експертизу можуть підробити – переживає водій «швидкої», котрого намагаються зробити винним у ДТП із ексесбеушником.

Розгляд гучної справи про автотрощу, котра сталася ще 17 грудня минулого року, триває. Утім, до цього судового розгляду прикута увага дуже багатьох людей, адже всі хвилюються, на чию користь схилиться чаша правосуддя: в бік позивача Олександра Іванюка (колишнього працівника СБУ, водія «БМВ») чи відповідача Олега Притуляка (водія «швидкої допомоги» Вінницького обласного центру екстреної медичної допомоги). Нагадаємо, того дня увечері по Хмельницькому шосе сталася ДТП за участі «швидкої допомоги» та «БМВ». Водій іномарки не пропустив «швидку», хоча сам він вирулював з другорядної дороги, а «швидка» їхала з «маячками». У результаті зіткнення обидві автівки зазнали суттєвих пошкоджень. Позивач намагається всю вину перекласти на відповідача. Якщо це станеться, то родині Притуляків, котра живе дуже скромно в гуртожитку, виховуючи доньку, і щоб заробити трохи більше грошей, Олег таксує вечорами, доведеться від­шко­довувати близько 120 тисяч гривень за пошкоджені авто.

У судовому засіданні суддя Геннадій Кашпрук переглянув відео з відеореєстраторів «швидкої допомоги» і патрульного автомобіля, котрий на момент аварії був неподалік. Інспектор патрульної поліції Сергій Процюк, котрий першим прибув на місце ДТП, розповів, що оформляв два протоколи на обох водіїв. Зазначив, що постраждалі були в автомобілі «швидкої». Утім, згодом, коли приїхав слідчий, у протоколі постраждалих вже не виявили. Того вечора постраждала лікар «швидкої», котра була у салоні автомобіля. Її дуже чекали в суді, утім, вона прийти не змогла, бо на лікарняному. Через цю ДТП у неї пошкоджений хребет і вона, лікуючись за власний кошт, досі ходить в ортопедичному комірі. А ще, переживши все і відчувши, що розраховувати на чиюсь підтримку марно, вона написала заяву на звільнення.

До суду позивач не прийшов. Але через свого захисника домігся того, що суд погодився провести експертизу, чи міг він дійсно пропустити «швидку». Проте вінницькі громадські активісти, адвокат та й сам Олег стурбовані, що результати такої експертизи можуть підробити.

Тим часом на захист Олега Притуляка виступила народний депутат Олександра Устінова. Ось що вона розповіла:

– На чоловіка постійно тисне водій «БМВ», аби справа не мала гучного розголосу. Так, нещодавно він телефонував йому з погрозами «почати вести себе інакше», якщо справу не вирішать «тихо».

«З постаттю СБУшника пов’язано кілька неоднозначних історій: він був квартирований у Києві та працював у відділі фінансового забезпечення механіком-водієм, хоч його ніхто з водіїв не пам’ятає. Зараз він судиться з СБУ за неотримання додаткових виплат з 2011 по 2017 рік, а отже, у Службі Безпеки чоловік таки працював.

В Інтернеті є декларація дружини СБУшника за 2016 рік. Там вказано, що її чоловік зміг придбати земельну ділянку за 100 тисяч гривень у 1,5 га. Також на нього записаний недобудований будинок на 300 квадратів. Щастить же комусь працювати водієм в СБУ! – пише Олександра Устінова. — Люди, що, не порушуючи правил, їдуть рятувати чиєсь життя, можуть стати жертвою неадекватного водія позашляховика і вину свою довести не зможуть. А вся відповідальність за аварію почасти лежатиме на їхніх плечах. Натомість ті, хто може «порєшать» у суді, такі справи до суду доводять, мало того – змушують водіїв сплачувати їм ремонт. Чомусь завжди за неуважність та компетентність державних органів мають розплачуватися звичайні люди, які й ще мають відчувати тиск з боку місцевих «рєшал».