Вони розробили проєкт відповідного рішення регіональних зборів, який повинні розглянути на найближчій сесії. Там йдеться про те, що коли у 2016 році батальйон перевели у Кодиму, нормалізувалось стратегічне положення на прикордонних територіях південного Поділля.

– Сьогодні місцем постійної дислокації цього підрозділу є військове містечко на Садовій вулиці, — пишуть автори звернення. — Його відновлення стало можливим завдяки спільним зусиллям всіх гілок влади, широких кіл громадськості, бізнесу та волонтерів, — заявили одеські депутати. — Був переведений в інші місця ряд установ і підприємств, які раніше перебували на цій території, витрачено велику кількість фінансових і людських ресурсів, щоб привести в належний стан будівлі і територію військового містечка. Місцева влада визначила місце для стрілецької полігону. За чотири роки дев’ятий окремий мотопіхотний батальйон 59-ї окремої мотопіхотної бригади став важливою складовою соціально-економічного розвитку Кодимщини. Більше двохсот сімей залежать від діяльності військової частини. Воїни-контрактники отримали залишковий рівень доходів, покращився морально-патріотичний рівень населення, значно поповнюється місцевий бюджет.

На думку депутатів, можливий переїзд підрозділу з Кодими в Брацлав або інше місце ускладнить військово-політичну, соціально-економічну та демографічну обстановку в прикордонному районі.

Наш кореспондент зв’язався з командуванням 9-го батальйону і там підтвердили – дійсно розглядається питання про переведення військових у Брацлав. Розташувати їх мають у корпусах агроекономічного коледжу, який вже кілька років як закритий. Втім, є проблема – він носить статус національного. Самі ж військові про свій переїзд на рідну Вінниччину мають різні думки. Одні підтримують, бо це покращить ефективність забезпечення батальйону, інші ж проти, бо вважають, що мають бути у Кодимі, де зовсім недалеко ворожа армія невизнаної ПМР. Але рішення ухвалить командування, поки що все на рівні відписок та листування.

Нагадаємо, 59-а окрема мотопіхотна бригада була утворена у Гайсині 8 грудня 2014 року. Управління та частина підрозділів бригади знаходяться в Гайсині Вінницької області. 10-й окремий мотопіхотний батальйон — у Тростянці Вінницької області, 9-й окремий мотопіхотний батальйон — у Кодимі Одеської області, а 11-й — в Подільському Одеської області. У 2015 році до складу бригади включили танкову роту, артилерійський і протитанковий дивізіони. В майбутньому її планують розгорнути в повноцінну механізовану бригаду. 59-а провела кілька ротацій на фронті російсько-української війни в Донецькій області, де проявила себе з найкращого боку. У червні 2020 року бригаді присвоїли ім’я генерал-майора Армії УНР Якова Гандзюка.

9-й окремий мотопіхотний батальйон (В2248) був сформований у травні 2014 року в Він­ницькій області як батальйон територіальної оборони (прізвисько бійців — «Вінницькі скіфи»). Мотопіхотним став у кінці жовтня того ж року. Спочатку знаходився в складі 30-ї окремої механізованої бригади та дислокувався в Новоград-Волинському Житомирської області, в квітні 2015 року його передали 59-й мотопіхотній і розмістили в Гайсині Вінницької області. У 2016 році частину перевели в Кодиму. Участь у бойових діях на Сході України бере з червня 2014 року.

Віталіна Володимирова