Там вказувалось, що за невчасну сплату мій будинок буде відключено від системи газопостачання.

Ця новина мене здивувала. Адже я повністю розрахувалась за грудень. Мова, скоріш за все, йшла про вартість доставки.

Ні в якому разі не виню працівників газової служби. Вони мусять виконувати розпорядження свого ке­рів­ництва. А ось те керівництво успішно користується тим, що пересічні українці абсолютно не орієнтуються в чинному законодавстві і їх можна взяти чисто «на переляк». Тож я почала шукати інформацію щодо правомірних дій газовиків. І недаремно…

17 березня 2020 року Верховна Рада України прийняла Закон № 3219 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (СОVІД-19)». Його підтримали 336 нардепів.

У Законі зокрема говориться: “…На період встановлення карантину або обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), та протягом 30 днів з дня його відміни ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ… нарахування та стягнення неустойки (штрафів, пені) за несвоєчасне здійснення платежів за житлово-комунальні послуги; припинення/зупинення надання житлово-комунальних послуг громадянам України у разі їх неоплати або оплати не в повному обсязі; примусове виселення із житла та примусове стягнення житла (житлових будинків, частин житлових будинків, квартир, кімнат у квартирах, кімнат, житлових секцій чи блоків у гуртожитках, інших жилих приміщень), що належить на праві приватної власності громадянам України під час примусового виконання рішень судів щодо стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги; примусове виселення громадян за несвоєчасну оплату житлово-комунальних послуг із жилих приміщень у будинках державного, громадського житлового фонду та житлового фонду соціального призначення”.

Отже, оскільки карантин в Україні продовжується до 28 лютого, ніхто не має права відключати споживачів від газопостачальної мережі протягом лютого + 30 днів.

Цю ж інформацію підтвердили консультанти Надія (№484) та Людмила (№1021), які працюють на рядовій «гарячій лінії».

До того ж, невідомо, чи буде продовжено карантин в березні. І що буде із ринком газу – теж невідомо. Бо дуже вже схожий той ринок на звичайні­сінький стихійний базар. А фахівці у сфері енергоносіїв усі як один стверджують, що країна була абсолютно не готова до того, щоб відпускати тарифи ЖКГ у «вільне плавання».

Тож грійтесь на здоров’я і вчіть закони України. Тільки так ми зможемо захиститися від свавілля чиновників.

Інна ФРІДКІНА
м. Шаргород, Вінницька обл.