Про це повідомляє Deutsche Welle.

“Ми досі дивуємося, чому Росія пропонує теоретично іншим країнам мільйони доз [вакцини” Супутник V “], але при цьому не досягла достатнього прогресу в вакцинації власного населення”, – зазначила фон дер Ляйен.

При цьому вона додала, що це “питання, на який повинен бути дана відповідь”.

Глава Єврокомісії також підкреслила, що Європейське агентство лікарських засобів ще не отримувало заявку на реєстрацію “Супутник V”, а для її подачі необхідно надати “повний пакет даних”.

Вакцина “Супутник V”, розроблена центром імені Гамалії, була зареєстрована в Росії 11 серпня минулого року. Президент Росії Володимир Путін стверджував, що вона ефективна, формує стійкий імунітет і пройшла всі перевірки.

У той же час вакцина зазнала критики в науковому співтоваристві, так як вона була зареєстрована до проходження третьої фази клінічних випробувань. У Росії заявляли про 95-відсоткової ефективності. Міжнародний журнал The Lancet писав про ефективність на рівні 91,6%.

При цьому ряд російських вчених відзначали, що прискорений підхід до реєстрації вакцини суперечить науковим і етичним нормам розробки ліків. Ті, хто отримав щеплення росіяни скаржилися на різні побічні ефекти – жар, втрату нюху, підвищений тиск.

В Євросоюзі вакцина “Супутник V” не схвалено. Єдиною країною ЄС, яка дозволила щеплення російським препаратом, стала Угорщина.

У Росії вітчизняним препаратом зробили щеплення більше 2 млн чоловік з 146 млн жителів країни.

За даними виробника, “Супутник V” зареєстрована в 29 країнах. Сьогодні стало відомо про реєстрацію російської вакцини в Габоні. Раніше її схвалили в Білорусі, Аргентині, Болівії, Сербії, Алжирі, Палестині, Венесуелі, Парагваї і ряді інших країн.

– Чому Росія продає вакцину іншім країнам, а росіян масово НЕ вакцинує? – не розуміють в ЄС.

Каріна Маєвська