Йдеться про колишній корвет «Вінниця» (прикордонний сторожовий корабель проєкту 1124П, шифр «Альбатрос»), який останнім часом перебував у статусі навчального корабля. Зазначимо, цей корабель належав морчастинам прикордонних військ КДБ СРСР. На озброєння його прийняли в 1976 році, тоді корвет називався «Дніпро». У 1992 році його передали українським прикордонникам, а в 1996-му — до ВМСУ вже під назвою «Вінниця». З 1996-го по 2007 рік брав участь у всіх міжнародних навчаннях з кораблями НАТО. 11 листопада 2007 року потрапив у сильний шторм і отримав серйозні пошкодження корпусу. Відтоді у навчаннях участі не брав.

У 2011 році корвет планували списати, а замість нього спустити на воду новеньку модель – «Володимир Великий». Вже навіть почали підготовку до роззброєння. Однак «шефи з Вінниці» наполягли на тому, аби корвет залишити на озброєнні Військово-Морських сил. Тоді помітно скоротили штат екіпажу.  19 квітня 2014 року його відбуксирували з окупованого Криму в Одесу.

– Він має 70 метрів довжини та 10 – ширини. Розрахований на 90 осіб екіпажу. «Вінниця» – один із найшвидших кораблів на Чорному морі, його створено для виконання протичовнових функцій у морі (пошук і стеження за підводними човнами, а також їх знищення). На його озброєнні – торпедні апарати, реактивні бомбомети. Він може виходити на варту в море, долучатися до охорони промислової діяльності в морі, — розповіли нам військові аналітики. — Вінницькі контрактники, які виявили бажання служити у Військово-Морських силах України, проходять вишкіл у 198-му навчальному центрі в Миколаєві. Однак на кораблі, що носить назву міста над Бугом, вони не служили, бо до бойових дій це судно не придатне було, його використовували як навчальний макет.

У 2017 році корабель підняли у док судноремонтного заводу «Україна», де визначали технічну можливість для його ремонту. Після одинадцяти місяців перебування у сухому доці судноверфі «Україна» Одеського порту корвет був виведений з доку, ремонтні роботи не розпочинались ймовірно через недоцільність.

Нині ж ходять чутки, що корвет «Вінниця» може стати плавучим музеєм Військово-Морських сил. Чи буде так – побачимо згодом…

Віталіна Володимирова